Android 6 Marshmallow

MARSHMALLOW: Android 6 lanseres først på Nexus-modellene fra LG og Huawei.

Android 6 Marshmallow

Google fortsetter med søtsak-navn på sine forskjellige versjoner av operativsystemet Android.

29. september lanserte Google to nye mobiler i Nexus-serien, og med det også en ny versjon av Android. Nexus er Googles varemerke, mens det er mobilprodusenter som lager apparatene på spesifikasjon. Nye Nexus 5X lages av LG, og Nexus 6P av Huawei.

Android 6 blir 5. oktober tilgjengelig også for eksisterende Nexus-modeller, mens oppdatering av andre Android-apparater er opp til produsentene.

Ifølge Google er det særlig seks nyheter i Marshmallow som er verd å merke seg. En er en fullstendig endring i måten app-tillatelser blir håndtert på. Du kan nå velge å godta eller avslå individuelle tillatelser som du vil. Tillatelser er også forenklet, slik at du i stedet for å måtte behandle dem ved installasjon, blir du nå spurt når du tar i bruk en ny funksjon. Du kan også redigere tillatelser senere.

Ny web-opplevelse

Chrome Custom Tabs gir utviklere mulighet til å utnytte Chromes muligheter samtidig som de beholder kontrollen med brukeropplevelsen. Custom Tabs lar app-er åpne et tilpasset vindu over den aktive app-en i stedet for å starte Chrome separat. Dette skal gi en raskere og mer intuitiv brukeropplevelse. Videre er det støtte for automatisk pålogging og utfylling av felter.

Flere mobilprodusenter har støtte for å lese av fingeravtrykk. Nå kommer dette i operativsystemet, men krever selvsagt fortsatt at mobilen har skanner som kan brukes.

Ordet "standard" finnes som kjent ikke i det amerikanske språk, så selvsagt har Google sin egen betalingsløsning, Google Pay. Den benytter seg av NFC (Near Field Communication) og fungerer som andre mobilbetalingsløsninger ved at du holder telefonen inntil betalingsterminalen.

Når du peker på en lenke i Android, blir du spurt om hvilken app som skal benyttes til å utføre den. Dette er endret i versjon 6, slik at systemet i større grad har kontroll med hvilke app-er som kan åpne innhold direkte.

Strømforbruk og lagring

For å forlenge oppetiden mellom hver lading er det innførst en "sovefunksjon" kalt Doze. Ved å benytte bevegelsessensorer vil Android merke når en enhet ikke er blitt brukt på en stund, og gå i et slags dvalemodus. Ifølge Google har de testet to Nexus 9 med henholdsvis Lollipop (Android 5) og Marshmallow, og funnet en dobling av standby-tiden.

Android 6 støtter også usb type C. Det er den nye usb-kontakten som kan settes inn begge veier, og som gir raskere lading og at andre enheter kan lades fra mobilen.

 

Les om: