Android fosser frem

Android fosser frem

Nær halvparten av verdens smarttelefoner kjører nå Android. Apple overtar som den største, individuelle produsenten, mens Nokia sliter.

Mobiloperativsystemet Android seiler i medvind for tiden. Ferske tall fra Canalys for utviklingen på verdensbasis i andre kvartal 2011 avslører betydelig vekst i samtlige regioner.

Nær halvparten Android

På verdensbasis ble det levert i overkant av 107,7 millioner Android-baserte enheter i løpet av perioden, tilsvarende en årsvekst på 73 prosent. Canalys har undersøkt utviklingen i 56 land, og av disse leder Android an i 35. Googles mobiloperativsystem sikret seg en global markedsandel på ikke mindre enn 48 prosent i kvartalet.

I tillegg til å ha sikret seg en solid posisjon globalt, viser tallene at Android også ble den sterkeste vekstdriveren i perioden. Leveransen av Android-baserte smarttelefoner vokste med solide 379 prosent på årsbasis til 51,9 millioner enheter i perioden, ifølge Canalys-undersøkelsen.

iOS nummer to

Med 20,3 millioner enheter fikk Apples iPhone en markedsandel på 19 prosent i perioden. Apple iOS tar dermed over andreplassen på plattformlisten etter Nokias Symbian på verdensbasis. Apple kunne for øvrig vippe Nokia av pinnen som den største, individuelle smarttelefonprodusenten i perioden, ifølge undersøkelsen.

Venter på Phone 7

Nokia venter nå på hva Microsoft og Phone 7 kan utrede i markeder hvor selskapet tradisjonelt har stått sterkt, blant annet Vest-Europa.

- Nokia er avhengig av at de første Phone 7-baserte enhetene lanseres så snart som mulig for å snu den negative utviklingen og stilne kritikerne, sier Canalys-analytiker Pete Cunningham.

Cunningham forventer ikke så noe til de nye Phone 7-baserte Nokia-enhetene før tidligst fjerde kvartal, og det vil ennå gå en god stund før Nokia har etablert en Phone 7-baserte portefølje av smarttelefoner som kan løfte selskapet opp mot gamle høyder.

Sterk Asia-vekst

Android opplever sterk fremgang i flere steder i verden. Sør-Korea ser ut til å være det landet med en solid porsjon Android-entusiaster og en markedsandel på ikke mindre enn 85 prosent. Tilsvarende tall for Taiwan ble 71 prosent.

En rekke av smarttelefonprodusentene kan vise til hyggelig utvikling i løpet av perioden, inkludert Samsung, HTC, LG, Motorola og Sony Ericsson. Samsung ble eksempelvis den største leverandøren av Android-baserte enheter med en årsvekst på 421 prosent til 17 millioner enheter, godt hjulpet av det nye flaggskipet Galaxy S II.

Les om:

Mobilitet