Android knuser Nokia og Apple

Android knuser Nokia og Apple

Er verdens mest solgte operativsystem for smarttelefoner. Apple taper.

Nesten 33 millioner Android-telefoner ble solgt i fjerde kvartal i fjor. Dermed har Googles Android inntatt mobiltoppen for smarttelefoner, melder analysebyrået Canalys.

Nokias flaggskip Symbian er skjøvet ned til andreplass med 31 millioner solgte enheter. Det er atskillig mer enn i fjor, da selskapet solgte 23,9 millioner telefoner i fjerde kvartal. Android, som økte imidlertid med vanvittige 615,1 prosent på ett år.

Android opp, Apple ned

Android har nå en markedsandel på 32,5 prosent, opp fra 8,4 prosent året før. Markedsandelen til Symbian sank fra 44,4 prosent til 30,6 prosent.

Resten av topp fem operativsystemer består av Apple iOS, Blackberry OS og Windows Mobile 6.5/Phone 7. Windows byttet versjon av sitt OS i fjerde kvartal og har ikke fått fart på salget . Blackberry ser en liten tilbakegang globalt, men er fortsatt mest solgte smarttelefon i USA. Apple går litt ned i markedsandel. At har fått fart på enhetssalget følger bare veksten i smarttelefonmarkedet generelt.

- Android har vokst eksepsjonelt raskt. Vi regnet med at systemet kom til å nå toppen med tiden, men ikke så raskt, sier Pete Cunningham, analytiker hos Canalys.

Nokia forsvarer merketoppen

Av mobiltelefonmerker er fortsatt Nokia på toppen. De selger nesten dobbelt så mange smarttelefoner som nærmeste konkurrent, Apple. Globalt er en av tre smarttelefoner som selges en Nokia. RIM innehar tredjeplassen med 14 prosent, med Samsung og HTC på de neste plassene med henholdsvis elleve og åtte prosent merkeandel.

Hos Android deles toppen av HTC og Samsung, som sammen står for nesten halvparten av alle telefoner med dette operativsystemet. Deretter følger LG og Acer, og flere mindre Android-aktører.

- I 2011 øker konkurransen, og mobilleverandørene vil bruke helt ny teknologi for å erobre markedsandeler. Flerkjerneprosessorer, private mobilnettverk og 3D-visning vil komme for fullt i år, mener Cunningham.

Les om:

Mobilitet