Android er nå fri programvare

Android er nå fri programvare

Google holder endelig løftet og frigir kildekoden til Android under en fri og åpen lisens.

Google har hele veien lovet å frigi all kildekode bak deres operativsystem for mobile enheter, Android. Noen kritikere har uttrykt skepsis til dette løftet, men i går holdt de løftet og slapp kildekoden fri under Apache 2.0-lisensen. Dagen før den første Android-baserte enheten, G1, skal bli gjort tilgjengelig.

Android bygger på Linux-kjernen, som Google sier de har optimalisert for bruk på håndholdte enheter, blant annet ved å forbedre strømstyringen. Android har også nytt godt av mange andre friprog-prosjekter, så det er bra å se at de nå gir tilbake til fellesskapet.

Mer enn mobile enheter

Selv om du ikke skulle være interessert i å jobbe med mobile enheter, så skal det være mye å glede seg over i denne frigjøringen av kode. Nye media-kodeker, grafikkbiblioteker, og kode for talegjenkjenning er noe av det som nå frigis som en del av Android.

Under kan du se en video av to av Googles utviklere som presenterer Android Open Source Project.

For å sette igang og leke deg med koden må du ha Git og Repo installert på enten en Linux-maskin eller en Mac. Å bygge koden under Windows er ikke mulig i første omgang. Detaljert beskrivelse av hvordan du setter alt opp for å laste ned koden finner du på nettsidene til Android Open Source Project.

Mobilitet