Android skyver unna gamle mobiler

Android skyver unna "gamle" mobiler

Salget av mobiltelefoner flater ut, men det gjelder ikke Android-smarttelefoner

Salget av mobiltelefoner flatet ut andre kvartal i år, mye på grunn av jordskjelvet i Japan i mars. Men innad i mobilsegmentet vokser smartmobiltelefonene sterkt på bekostning av klassiske, enkle mobiltelefoner. Økningen i andelen skyldes Android og deres modeller. Dette rapporterer Gartner i en fersk rapport.

Det ble solgt 428,7 millioner mobiltelefoner totalt i andre kvartal, en vekst på 16,5 prosent fra samme periode i 2010, men en nedgang på 4,4 prosent fra første kvartal i år. Det skyldes komponentmangelen etter at fabrikker ble skadd eller ødelagt etter jordskjelvet i mars.

En av fire velger smart

Fra første til andre kvartal økte salget av smarttelefoner fra 100,8 millioner til 107,7 millioner, mens veksten fra samme kvartal året før var på 74,4 prosent. Android hadde 46,8 millioner av disse enhetene, og dermed en markedsandel på 43,4 prosent. På andreplass klorer smarttelefonpioneren Symbian seg fast, selv om markedsandelen dropper til 22,1 prosent med 23,5 millioner solgte smarttelefoner.

- En skummel trend vi ser i Vest-Europa er at salget av smarttelefoner til eksisterende smarttelefonbrukere er avmattet fra første til andre kvartal. Det skyldes at nyinnkjøp utsettes på grunn av mørkere utsikter for økonomien i flere europeiske land, sier Roberta Cozza, ledende analytiker hos Gartner, i følge nyhetstjenesten til Computerworld

Les mer: Netcom-folket vil ha Android

Nokia beholder topplasseringen som største enkeltprodusent av både ordinære telefoner og smarttelefoner. Det innebærer at de totalt solgte 97,9 millioner enheter. Nedgangen er imidlertid tydelig, i samme kvartal i 2010 solgte selskapet 111,5 millioner mobiltelefoner. I følge Gartner tømmer kanalen alle lagre av eldre modeller mens nye modeller basert på Symbian, Meego og Windows Phone 7 forberedes.

Les mer: Slik vil Android erobre bedriftene

Helsvart for Blackberry, ZTE overrasker

Etter Nokia er Samsung og LG de største mobilmerkene. RIM Blackberry må se det forsmedelige i å falle fra tredjeplass til sjette plass som merke, og ser kinesiske ZTE innta femteplassen.

Les mer: Android alene på mobiltoppen

Apple kunne notere seg en framgang i antall nye land de har salg i, og selger nå sine telefoner i 100 land. Ellers står de på stedet hvil. De er fast på fjerdeplass som telefonleverandør. Selv om de selger flere enheter enn før, hjelper det ikke markedsandelen til selskapet siden markedet vokser raskere på grunn av at Android har langt mer populære modeller som selger bedre.

Windows Phone 7 har solgt rundt 3 millioner av sin mobiltelefon de første to hele salgskvartalene for os-et i år.

- Selv om Nokia kommer med sin første WP7-telefon i slutten av året, vil vi ikke se at det blir noen fart for denne plattformen før neste høst, sier Cozza om utviklingen for Microsoft i mobilmarkedet.

Les mer: - Nokia vil redde Windows Phone

Mobilitet