Apple avviser batteri-kritikk

BATTERI-KRANGEL: Produserer Samsung A9-brikker til Iphone som belaster batteriet hardere enn A9-brikker produsert av TSMC? Iphone 6s og 6s Plus kom i salg i Norge 9. oktober, med oppgitt leveringstid på 1-2 arbeidsdager fra Apples nettbutikk. 

Apple avviser batteri-kritikk

Apple tar nå til motmæle mot påstander om at det er stor forskjell på batteriytelsen i forskjellige produksjonsserier av Iphone 6s.

Testmetodikken som er blitt brukt, gir ikke noe riktig bilde av batterilevetiden på Iphone 6s og 6s Plus, hevder Apple i en kunngjøring som selskapet har sendt til nettstedet Arstechnica.com

Apple har – noe uvanlig til Apple å være – tatt til motmæle mot påstander som er kommet frem de siste dagene om det kan være til dels ganske store forskjeller i batterilevetiden på den nye Iphone-en avhengig av hvilken produsent som står bak den nye A9-prosessorbrikken i Iphone 6s.

Sikrer seg med flere produsenter

For å sikre at produksjonen av de nye Iphone-modellene holder tritt med etterspørselen, har Apple  sørget for å spre produksjonen av enkelte sentrale komponenter på flere leverandører. Blant annet gjelder dette det som kan kalles hovedkomponenten i nye Iphone 6s og 6s Plus, A9-brikken.

I tillegg til at Samsung produserer den aktuelle brikken for Apple, har også produsenten TSMC fått i oppdrag å produsere A9-brikker for Apple.

De to produsentene bruker litt forskjellig produksjonsteknologi. Dette har resultert i en bitteliten forskjell i størrelsen på A9-brikken fra de to produsentene.

10 prosent forskjell?

Og nå hevder brukere som har kjørt batteritest-apper på mobilen, at Iphone 6s-enheter med A9-brikke fra TSMC har opptil 10 prosent lengre batterilevetid enn enhetene som er utstyrt med A9-brikke fra Samsung.

I kunngjøring vedgår Apple at det kan være forskjell i batteriytelsen mellom enkelte produksjonseksemplarer, men at forskjellen ikke vil utgjøre mer enn 2-3 prosent batterilevetid, heter det.

Geekbench

Det skal i første rekke være testappen Geekbench fra Primate Labs som har greid å måle ganske store forskjeller, men Apple svarer at testene er urealistiske sammenlignet med praktisk bruk av mobilene i hverdagen fordi testene kjører på høyeste prosessorytelse nesten kontinuerlig.

Dette er ikke er i samsvar med hvordan prosessoren – og batteriet – belastes ved normal bruk, hevder Apple.

Det er en misvisende måte å måle batterilevetid på, skriver Apple, som hevder at selskapets egne tester og data fra kundene viser variasjoner på maks 2-3 prosent.

Om utspillet fra Apple vil berolige kritikerne, gjenstår å se. I mellomtiden legges det stadig ut Youtube-videoer som viser diverse batterimålinger.

Mobilitet