Apple oppklarer 4G-kaoset

Apple oppklarer 4G-kaoset

Apple bekrefter overfor Macworld.no at nye iPad ikke vil støtte norske LTE-nett.

Det siste døgnet har det hersket usikkerhet om hvorvidt Apples nye iPad vil støtte 4G-surfing her til lands.

Men nå bekrefter Apple overfor Macworld.no at iPad ikke vil støtte den 4G-standarden som tas i bruk i Norge.

- Jeg kan bekrefte at nye iPad ikke vil fungere med norske LTE-nett, sier Petter Arnstedt til Macworld.no. Han er presseansvarlig for Apple i Norden.

Frekvensforvirring

Årsaken til at 4G-løsningen ikke vil fungere, er at nye iPad ikke håndterer frekvensene som brukes for 4G i Norge. Den støtter bare 4G, eller LTE, i frekvensene 700 og 2100 megahertz. I Norge og resten av Europa brukes 800 og 2600 megahertz.

Frem til i går formiddag stod det på Apples norske nettsted at 4G kommer til å bli støttet av NetCom og Telenor. Det samme skjedde i Sverige, og ifølge Macworld.se skal dette ha skjedd ved en feiltagelse.

iPad vil fremdeles virke

Det er ikke slik at nye iPad ikke vil fungere her til lands i det hele tatt, slik noen publikasjoner har skrevet. I Norge vil man fremdeles kunne bruke iPad med 4G for å surfe raskt over mobilnettet, men da over raskere 3G-hastigheter.

Det er snakk om HSPA+ og DC-HSPA, som gir teoretiske nedlastingshastigheter på henholdsvis 42 megabit per sekund og 21,1 megabit per sekund. NetCom bekrefter i et blogginnlegg at dette vil fungere med den nye iPad-en.

- Den nye iPaden har i tillegg støtte for raskere 3G-hastigheter, til tross for at man ikke kan benytte seg av 4G. NetCom vil før sommeren lansere en 4G-ruter for privatmarkedet, og som vil gjøre det mulig for iPad-eiere å koble seg til 4G, skriver selskapet.

4G uferdig i Norge

2012 er ventet å bli det store 4G-året her til lands, men foreløpig går utbyggingen i sakte tempo. NetCom er på plass med 4G i blant annet Oslo, Stavanger, Trondheim og Bergen, mens Telenor bare er ferdig med utbyggingen i Longyearbyen på Svalbard.

4G vil også være uaktuelt for mange i begynnelsen ettersom prisen blir mye høyere enn for 3G. Ifølge en artikkel i siste nummer av PC World Norge er billigste 3G-abonnement hos NetCom 99 kroner i måneden, mens tilsvarende for 4G er 399 kroner.

Les hos PC World:

4G ikke uten kontroverser

Les om:

Mobilitet