Apple presser teleoperatørene

Europeiske teleselskaper lar Apple ta en jafs av trafikkomsetningen, men teleanalytiker Tore Aarønes tror ikke at dette vil forandre bransjen. Imens seiler Telenor opp som en favoritt til å få selge Iphone i Norge.

Publisert Sist oppdatert

I går ble kjent at de europeiske it-kjempene T-Mobile (Tyskland), Orange (Frankrike), og O2 (Storbritannia) har inngått eksklusive avtaler med Apple. Men gratis ble disse avtalene ikke for teleoperatørene. Apple får 10 prosent av all omsetning på tale- og datatrafikk som går gjennom Iphone.

Dette er en dramatisk endring av måten verdikjeden fungerer i telebransjen. Selv om bundling av telefoner med abonnement ikke er uvanlig, er måten Apple krever en andel av teletrafikken påfallende. Ifølge en ekspert som er sitert i Financial Times er det Apple som legger føringene her, ikke teleoperatørene.

Det er ikke umulig at Apple får gjennomført samme modellen også i Norge. En slik ordning er i alle fall ikke ulovlig.

- Det er vel ikke noe som hindrer Apple å gjøre det samme her i landet, sier Arne Litlere i Post- og Teletilsynet.

PT har gjennom flere kampanjer prøvd å åpne konkurransen på teleprisene. En telefon som bare kan brukes sammen med en leverandør er ikke nødvendigvis bra for konkurransen på det norske markedet.

- Det blir jo bare spekulasjoner. Det eneste vi er opptatt av er åpenhet om priser. Eventuelt må konkurransemyndighetene vurdere om bindingen i Iphone er ulovlig, sier Litlere.

LES OGSÅ: Avslører europeiske Iphone-operatører

Ingen endring

Å selge mobiltelefoner med en delt inntektsløsning er ikke en helt ny tanke.

- Vi prøvde noe lignende da jeg jobbet i Netcom allerede i 1993. Men å gi forhandlere av mobiltelefoner en del av mobilinntektene ble i praksis bare rot. Dette er veldig komplisert, det er fryktelig vanskelig å administrere en slik ’revenue sharing’, sier tele-ekspert Tore Aarønæs.

Men Aarønæs skjønner at Apple velger en spesiell modell for å komme seg inn i markedet.

- Det er i grunn ren gambling å prøve å komme seg inn i dette markedet som Apple gjør. Som i en seilregatta når du ligger langt bak, så kan du sjelden vinne ved å seile etter de andre. Du må kjøre en helt annen kurs og håpe det slår riktig ut, sier Aarønæs.

Han mener at Apple prøver å skape en følelse av eksklusivitet, som vil tiltrekke flere kunder. Men at Apple snur på verdikjeden mener Aarønæs er for drøyt.

- Det er spennende å se at en mobiltelefonprodusent prøver å tjene på teletrafikken. Men Apple er en mygg i mobilbransjen, jeg tror ikke at noen av de andre aktørene vil følge etter og at dette blir en ny trend for mobilbrukere, sier han.

LES OGSÅ: Zwart sverger til Iphone

Tause Telenor

I Norden ligger Telenor godt an å bli forhandler for Apple. Selskapet er godt representert i alle markeder, og er en solid forhandlingspartner. Men selskapet vil foreløpig ikke uttale seg alt for mye om Iphone.

- Jeg kan bekrefte at Telenor er i dialog med Apple, men vi har intet nytt å melde om saken nå. Telenor er jo godt representert i Skandinavia, med mobilselskaper både i Sverige, Norge og Danmark. Forhåpentlig vil våre kunder i disse landene etter hvert kunne skaffe seg en iPhone, om de vil. Vi får henvendelser fra folk som ønsker seg iPhone, sier Anders Krokan, informasjonssjef i Telenor.

- Men vil dere i det hele tatt bli med på en løsning hvor Apple pålegger dere å gi ti prosent av omsetningen til dem?

- Vi forholder oss til den informasjonen vi får fra Apple. Eventuelle krav og ønsker fra Apple vil vi ta direkte med dem, sier Krokan.

Telenor vil heler ikke opplyse når vi eventuelt kan forvente svar.

LES OGSÅ: Ti festlige Iphone-videoer