Apple og Samsung på topp

Apple og Samsung på topp

Erkerivalene dominerte smartmobilmarkedet i Norge 2013.

På førsteplassen over de mest solgte smartmobilene i 2013 finner vi Apples Iphone 5, Samsung Galaxy S4 på andreplass og nok en Apple-modell, Iphone 4S, nasket med seg bronsemedaljen, ifølge tall fra Netcom.

På topp 10-lista finner vi hele fem forskjellige Iphone-versjoner, fire Galaxy-er og den eneste ikke-Apple eller Samsung-mobilen på topp 10, Sony Xperia.

- Nordmenn har fortsatt Iphone som som favoritt, og har tatt svært godt i mot nykommerne 5C og 5S, sier Karl Fredrik Lund, direktør for privatmarkedet i Netcom.

Topp 10 2013

De ti mest solgte smartmobilene i hele 2013:

 1. Apple Iphone 5
 2. Samsung Galaxy S4
 3. Iphone 4S
 4. Samsung Galaxy S3
 5. Apple Iphone 4
 6. Apple Iphone 5S
 7. Samsung Galaxy S3 LTE
 8. Samsung Galaxy Note 3
 9. Sony Xperia Z
 10. Apple Iphone 5C

Når det gjelder desember er tallene litt forskjellig fra året ellers, og det er spesielt Galaxy S3 og Galaxy Note som tydeligvis var populære å legge under treet i år. En nykommer, Samsung Galaxy S4 Mini snek seg også inn på topp 10 i desember, mens Iphone 4 gikk ut.

- Salgsstatestikken for årets siste måned viser aty Samsung Galaxy Note 3 har vært årets julegave for mange, den har klatret opp på andre plass i desember, påpeker Lund.

De ti mest solgte smartmobilene i desember 2013:

 1. Apple Iphone 5S
 2. Samsung Galaxy Note 3
 3. Samsung Galaxy S4
 4. Apple Iphone 5C
 5. Apple Iphone 4S
 6. Apple Iphone 5
 7. Sony Xperia Z1
 8. Samsung Galaxy S4 Active
 9. Samsung Galaxy S3 LTE
 10. Samsung Galaxy S4 Mini

Rangeringen for desember er rangert etter salgsvolum, og basert på salg i 59 Netcom-butikker, via kundesenteret og hos Netcom-forhandlere.

Slett med nyttårsforsett

Mens smartenheter fra for eksempel Iphone og Galaxy-seriene fortsatt omtales som smart-, eller mobiltelefon, er det ikke lenger gammeldags talekommunikasjon som er det største bruksområdet for dingsene.

Ifølge en undersøkelse fra Netcom Trends oppgir åtte prosent at de kommer til å bruke enheten til å ringe mer, mens fire prosent vil sende flere SMS og MMS-er.

- Det er interessant at det er så få som sier de vil bruke mobilen mer til å ringe og sende meldinger med. Det viser at telefonens opprinnelige bruksområde er kraftig skrumpet inn, sier Lund.

Dessuten er det ikke tvil om at bruken øker, ikke bare i omfang og aktiviteter. Mobilen er med overalt, og den trekkes frem med jevne mellomrom - fra møterommet til godstolen.

Undersøkelsen fra Netcom viser også at flere (23 prosent av respondentene) har nyttårsforsett om å legge mobilen til side i perioder. 63 prosent oppgir at de ikke har planlagt å ta flere pauser fra digitaliteten i 2014, men derimot surfe mer i det nye året.

- Nå er det primært nettsurfing, sosiale medier og musikkstreaming som preger mobilbruken. Smarttelefonen er blitt en personlig, digital assistent, og spiller en svært viktig og uunværlig rolle i veldig mange menneskers liv, avslutter Lund.

Mobilitet