Apple sensurerer Nobel-vinnerne

Apple sensurerer Nobel-vinnerne

Alle Iphone-applikasjoner med Dalai Lama utilgjengelig i Kina.

Et nytt it-selskap har gjort knefall for kinesiske sensurmyndigheter. Tidligere har blant andre Microsoft, Yahoo, Google og norske Opera strukket seg langt for å kunne gjøre forretninger i landet, og nå har Apple blokkert Iphone-applikasjoner som myndighetene ikke liker.

Den statseide teleoperatøren China Unicom lanserte salg av Iphone for to måneder siden. Vanligvis kan utviklerne selv velge i hvilke land hvor applikasjonene skal selges gjennom App Store, men Kina er det første landet i verden hvor innholdet på telefonen må godkjennes av myndighetene.

- Vi forholder oss til lovene i de ulike landene vi opererer, er standardfrasen som også Apples talskvinne serverer i en epost til Computerworlds internasjonale nyhetstjeneste.

- Ikke alle applikasjoner er tilgjengelige i alle land, legger hun til.

Nobels fredspris

Minst fem Iphone-applikasjoner relatert til Dalai Lama er utilgjengelige i Kinas App Store. Disse inneholder først og fremst taler og sitater fra den åndelige lederen, samt bønner og opplysninger om hvor han befinner seg for øyeblikket.

Kineserne har også blokkert andre applikasjoner med omstridte personligheter, blant annet en dokumentar om den uighurske minoritetslederen Rebiya Kadeer.

En av applikasjonene som er blokkert, Nobel Laureates, inneholder informasjon om alle vinnerne av Nobels fredspris. Dalai Lama mottok fredsprisen i 1989 for sin ikkevoldelige kamp for frigjøring av Tibet.

Det er i år 50 år siden Dalai Lama flyktet fra Tibet etter at kinesiske tropper slo ned et blodig opprør i hovedstaden Lhasa.

Les om:

Mobilitet