Årets viktigste mobilnyheter

Årets viktigste mobilnyheter

Mobile World Congress foregår i Barcelona denne uken. Her er det mest spennende så langt.

Med slagordet Redefining Mobile går Mobile World Congress 2012 av stabelen i Barcelona, Spania denne uken. Det ventes av over 80.000 mennesker skal innom i løpet av de fire dagene kongressen går.

Her lanseres tjenester, ideer, apper og ikke minst mobiltelefoner på løpende bånd. De kan brukes som bok, betalingsterminal, sosialt knutepunkt og guide på reisen. I følge pålitelige kilder kan de fortsatt ringe også.

Utviklingen på mobilfronten har med andre ord kommet langt. Men reisen er på langt nær over.

Samsung vil bruke veggen som skjerm

At Samsung ikke kommer til å presentere Galaxy S3, skuffet mange, men selskapet har sagt at oppfølgeren til den svært populære Galaxy S2 istedet vil lanseres på en egen event senere i år. Samsung stilte likevel ikke tomhendte på kongressen.

Selskapet annonserte søndag at Galaxy Tab 2 lanseres i mars, i to versjoner med henholdsvis 7- og 11-tommers skjermer.

Det nye nettbrettet vil kjøre Android 4.0 (også kjent som Ice Cream Sandwich), og leveres med tokjernet prosessor.

I tillegg har Samsung en spennende nyhet for alle med en stor, hvit vegg som står ubrukt: Galaxy Beam er en smartmobil med projektor som lar brukere dele multimedia med andre ved å projisere på vegger, tak og andre overflater.

Smartmobilen kjører Android versjon 2.3, og leveres med tokjernet prosessor og en 4-tommers skjerm.

Nokia med 41 megapiksler

For foto-interesserte er det kanskje nyheten fra Nokia som lokker mest.

Selskapet presenterte kameramobilen Nokia 808 Pureview, som kan lokke med et kamera på hele 41 megapiksler og digital zoom. Til sammenligning kan Samsungs toppselger Galaxy S2 skryte av kamera på åtte megapiksler. Pureview kjører operativsystemet Symbian.

Nokia lanserte også den nye Windows-baserte smartmobilen Nokia Lumia 900 for det europeiske markedet, og tre nye modeller i Asha-serien.

Nokia Lumia 900 ble forøvrig lansert for første gang på CES i Las Vegas i januar.

HTC med fire kjerner

HTCs store nyhet på MWC er HTC One X.

Som Nokia satser HTC også på kamera, men tilbyr bare 8 megapiksler. I stedet kan One X skille seg fra konkurrentene med bruk av HTCs Imagechip-teknologi som lar deg ta bedre bilder i dårlig lys.

One X, og den tynne lillebroren One S, vil begge bruke Nvidias nye firekjernede Tegra 3 prosessor. Disse mobilene er noen riktige råskinn når det gjelder prosessorkraft.

Operativsystemet på HTCs One-serie er Android 4.0.

Huawei lanserer mobil med krutt

Huawei er selvsagt på plass på kongressen, men denne gangen er det ikke billigmobiler selskapet viser frem.

Med egenprodusert firekjernes-prosessor skal telefonen Huawei Ascend D quad vinne kunder fra Apple og Samsung, og selskapet regner med at prisen vil ligge omtrent 15 prosent lavere enn tilsvarende mobiler fra andre produsenter.

Huawei Ascend D quad er ifølge Huawei selv er verdens raskeste, og mobilen presterer svært godt, ifølge kilder som har fått en nærmere kikk.

Virginie Bachelet som er markedssjef i Huawei Norge lover dessuten at Norge vil være blant de første som får mobilen til lands, ifølge VG.

Microsoft og Apple på sidelinjen

Microsoft er ikke selv på plass med stand under kongressen, men bruker muligheten til å lansere Windows 8 Consumer Preview på et hotell i nærheten av kongressområdet.

Det skulle likevel være nok av muligheter til å se Windowsmobiler på kongressen, inkludert nevnte Nokia Lumia og sannsynligvis LG Miracle fra LG.

Apple er i likhet med Microsoft fraværende fra kongressen, men er på plass i form av tredjeparts-utvidelser for Iphone og Ipad.

Photoshop på padda

Mobile World Congress er mer enn bare maskinvare og nye modeller, og det skjer også spennende ting på programvaresiden.

Adobe benyttet anledningen til å lansere Photoshop Touch for IOS og Android.

Photoshop Touch skal ettersigende gi muligheten til fullverdig bildemanipulasjon på nettbrettet, og det til en rimelig pris.

Applikasjonen koster rundt 70 kroner i App Store og Android Marketplace.

3d-støtte i nettleseren

Norske Opera Software er også på plass på MWC, og hadde flere spennende nyheter å komme med.

Nettleseren Opera Mobile 12 ble lansert for Android og Symbian, og førstnevnte har støtte for Webgl. Dette vil gjøre det mulig å lage avanserte dataspill som kan kjøres i nettleser.

I tillegg har Opera Mobile 12 fått bedre støtte for HTML5, noe som ytterligere utvider funksjonaliteten.

Om Mobile World Congress

Mobile World Congress 2012 er en årlig verdensutstilling for alle ledd i mobilbransjen, og finner sted i Barcelona, Spania.

Kongressen i år begynte 27. februar og avsluttes 1. mars 2012.

Mobilitet