Avslører nye iPod touch en 4-tommers iPhone 6c?

FARGERIKT: De nye iPod touch-modellene kan fås i seks farger, inkludert en ny rosa-innpakning. (Foto: Apple)

Avslører nye iPod touch en 4-tommers iPhone 6c?

Apple har lanserte en ny generasjon iPod-er. Kan toppmodellen, den nye iPod touch, være et forvarsel om en ny, liten iPhone med fire-tommers skjerm? Kanskje en iPhone 6c?

Apple har nå fornyet hele sine iPod-linje, fra toppmodellen iPod touch til den lille iPod nano og den enda mindre iPod shuffle, som ikke har skjerm i det hele tatt.

Det er imidlertid bare iPod touch som har fått betydelige nyheter under skallet – for første gang på tre år. For iPod nano og iPod shuffle dreier det seg bare om nye farger.

Fra musikkavspiller til stor spillplattform

Den første iPod-en fra Apple så dagens lys i 2001 og var fra begynnelsen av en ren musikkavspiller. Dette endret seg brått i 2007, da Apple lanserte den første iPhone-smartmobilen og senere samme år lanserte iPod touch med samme formfaktor.

Dermed var ikke iPod lenger bare en musikkavspiller, men ble også en betydelig spillplattform. Apple hevder at den i dag er verdens største spillplattform.

Hvis vi ruller fort frem til denne ukens iPod-lanseringer, ser vi at iPod touch er blitt mye mer enn bare en lagringsenhet for musikk, spill og video. iPod touch brukes nå til alt fra å være treningskamerat og spillmaskin til å fungere som kamera og strømmemaskin for musikk.

Appellerer til de unge

I det hele tatt er den nyeste iPod touch alt som en iPhone er, bortsett fra å være mobiltelefon.

For eksempel passer iPod touch godt for familiens unge som ikke er modne for egen mobil ennå, men som vil spille både spill og musikk og kanskje være med på deling av familiens nye fellesabonnement på Apple Music til 149 kroner i måneden (for inntil seks brukere i samme husstand).

Apples markedsføring tyder også på at selskapet ser noen klare målgrupper her. For eksempel snakkes det mye om det nye FaceTime HD-kameraet som er utmerket for selfies som kan deles via sosiale medier eller via Apples egen iMessage-app.

Nye iPod touch har gode muligheter for å bli en salgssuksess i førjulssalget, spår amerikanske Macworld.

Forvarsel om iPhone 6c

Men Macworld går lenger. Tidligere Macworld-redaktør Jason Snell spekulerer i om nye iPhone touch er et forvarsel om en kommende lansering av en ny, liten iPhone.

Resonnementet er knyttet til at nye iPod touch har fått den samme kraftige A8-prosessoren som dagens iPhone 6 og iPhone 6 Plus. Også M8-koprosessoren er med.

Dermed er iPod touch blitt en enda kraftigere spillkonsoll. Men enda viktigere er det at den har en stilig iPhone-design – og at den kan komme til å fylle et hull i Apples produktspekter.

Da Apple i fjor høst lanserte iPhone 6 med 4,7-tommers skjerm og iPhone 6 Plus med 5,5-tommers skjerm, tok mange det for gitt at det var begynnelsen på slutten når det gjaldt muligheten til å skaffe seg iPhone med fire-tommers skjerm, som Apple hadde holdt fast ved lenge.  Riktignok har Apple beholdt iPhone 5s og iPhone 5c som forholdsvis rimelige fire-tommersmobiler inntil nå, men Apples tidligere praksis tilsier at disse snart kan komme til å forsvinne.

Til høsten lanserer Apple en ny generasjon iPhone-er, ifølge ryktene under navnene iPhone 6s og 6s Plus, med noen teknologiske forbedringer. For å være trofast mot tradisjonen bør Apple derfor sørge for at det finnes en billigere og mindre modell i sortimentet, basert på forrige generasjons teknologi. Og det vil kunne være en iPhone-variant av den nye iPod touch som er lansert nå. Innvendig er den oppgradert til å komme omtrent på linje med dagens iPhone 6 og 6 Plus, men den vil altså være nettopp forrige generasjons teknologi når Apple til høsten kommer med iPhone 6s og 6s Plus.

FAMILIEBILDE: iPod touch, iPod nano og iPod shuffle. (Foto: Apple)

Et litt innfløkt resonnement, kanskje, men det ligner litt på det som åpenbart er Apples tenkning rundt dagens iPad mini. Bortsett fra fingeravtrykksleseren ligger den ett år ute av synk med dagens iPad Air. Det samme forholdet kan vi få mellom høstens nye iPhone-er og en iPhone-modell basert på spesifikasjonen til den nye iPod touch.

Seks farger

Alle iPod-ene kommer nå i seks forskjellige farger, stellargrå, sølv, gull, rosa, blå og rød – sistnevnte farge kan kun bestilles hos Apple og ikke hos forhandlerne, og en del av overskuddet fra salget av den røde modellen går til støtte til bekjempelse av aids i Afrika.

Den rimeligste iPod-en er skjermløse iPod shuffle med to gigabyte lagringsplass til en pris av cirka 500 kroner.

Deretter kommer iPod nano med 2,5-tommers skjerm og innebygd radio, samt støtte for Bluetooth og trimaktiviteter. Prisen er 1590 kroner.

Toppmodellen er altså iPod touch, med fire-tommers Retina-skjerm, iSight-kamera som nå er oppgradert fra fem til åtte megapiksler, samt et FaceTime HD-kamera på 1,2 megapiksler, blant annet myntet på selfies, og med støtte for wlan-protokollene 802.11a/b/g/n/ac.

iPod-prisene starter på 2090 kroner for 16 GB, og modellen koster 2590 kroner med 32 GB og 3090 kroner med 64 GB. Direkte fra Apple kan man også få bestilt en ny 128 GB-modell til 3990 kroner.

Mobilitet