Bannlyser mobilen

Bannlyser mobilen

Danske Energi Syd forbyr smartmobiler i viktige møter. - Det er avgjørende å være mentalt tilstede, mener konserndirektør Ole Fruekilde.

Alle som jobber på kontor er nok kjent med hvor distraherende det kan være når telefoner plinger og kollegene svisjer og svosjer på hver sin mobiltelefon mens du desperat prøver å presentere kvartalstall i selskapets store møterom.

Kjenner du deg igjen? Da er du ikke alene. Smartmobiler, og nå også nettbrett, har vært møtedrepere siden de populære duppedittene for alvor ble vanlige fra 2007.

Det vanligste er nok å be de verste synderne om å legge jappebamsen ute av syne, og med lyden dempet betraktelig eller helt avslått. Men noen tar det enda lenger. Den danske avisen Djøfbladet.dk skriver om energiselskapet Energi Syd som har totalforbud mot smartmobiler i viktige møter.

Frustrert konserndirektør

Som i Norge kan våre gode naboer i sør også fort bli lei og irritert av mobilens evige kall. Ifølge Djøfbladet trekker danskene ut sin smartmobil omlag 150 ganger om dagen for å sjekke meldinger, fjesboka, de nyeste kvitringene, kalender og epost.

Her hjemme sies det at vi sjekker mobilen i gjennomsnitt hvert tiende minutt, og tre og fire tar med seg telefonen overalt, inkludert toalett og i senga. Og møterommet på jobben, selvsagt.

Hos Energi Syd i Danmark har man altså kommet fren til at nok er nok.

- Det er avgjlørende at alle ikke bare er fysisk, men også mentalt tilstede, sier konserndirektør Ole Fruekilde i Energi Syd til Djøfbladet.

Derfor har han nå forbudt ansatte å trekke frem den nye Samsungen for å se om noen har likt det bildet av dagens lunsj som bare måtte deles på Instagram. Eller sjekke og skrive meldinger, epost og sosiale medier. Selv mener Fruekilde at forbudet sparer selskapet mye tid, og at møtene kan gjennomføres raskere.

Kaster bort tiden

Fruekilde forteller også at både medarbeidere og lederkolleger er svært fornøyd med forbudet, og nå har begynt å reagere i eksterne møter hos selskaper som ikke har sett lyset, og som stadig vekk lar seg distrahere av jappebamsen sin.

Likevel er det slett ikke slik at alle er enige med Fruekilde og hans like. Ib Ravn, som forsker på møtekultur ved Aarhus Universitet, minner om vi faktisk nå lever i et digitalt samfunnet der jobb og fritid ofte smelter sammen.

- Ledere og kollegaer som synes møtet er viktig, kan bli voldsomt irriterte over at en tredjedel ikke synes det samme. men man kan ikke bli sur over at andre ikke synes at det som tas opp på møtet er relevant, mener Ravn.

Han mener det er gammeldags å tenke at man kan kreve oppmerksomheten til folk, og at det i syvende og sist er lederens ansvar å sørge for at alle møtedeltagere opplever det som relevant at de er tilstede.

- Dersom møtet er bortkastet tid trenger man ikke lenger tegne kruseduller, man kan i steden gjøre noe fornuftig som å få styr på innboksen og svare på SMS-er, avslutter Ravn.

Hva mener du? Bør smartmobilen bannlyses fra møterommet? Kommenter gjerne.