Bare nesten fra Sony Ericsson

Bare nesten fra Sony Ericsson

TEST: Med P1 har Sony Ericsson igjen laget en telefon som er blant de ypperste i bedriftsmarked, men den når ikke opp på alle områder.

Det har tatt usedvanlig lenge fra forrige versjon av P-serien forlå til P1 så dagens lys. Det kan virke som om Sony Ericsson har vært litt usikker på hvor man skulle gå etter P990. Det forstår vi godt. P990 var en av telefonseriene som i sin form var nådd enden av sin livssyklus. Her var det nødt til å komme noe nytt som kunne drive formfaktoren videre.

LES OGSÅ: Nokia E90: Tilbake fra de døde

Ikke uventet har Sony Ericsson tatt utgangspunkt i en av sine tidligere bedriftstelefoner, M600, når P-serien skulle videreføres. Borte er nå den karakteristiske flippen som vi fant hos hele den nyere delen av P-serien. Tilbake sitter man med en ganske tradisjonelt utseende telefon, men med tastaturvarianten som man fant hos M600.

Tastaturet

Skriving og dokumentbehandling er sentralt i en slik telefon. Nokia har sin løsing i E90, noe som gjør at telefonen er svært stor. P1 er løsningen for dem som kanskje ikke er like avhengige av selve skrivefunksjonen. Riktignok har man alle bokstavene på ett brett, men for å få plass til alt man trenger har hver knapp blitt utstyrt med to bokstaver. Man skriver ved å vippe tasten enten mot høyre eller venstre.

Dette høres kanskje veldig tungvindt ut, men du vil finne ut at med litt tilvenning så fungerer det overraskende bra. P1 må imidlertid ikke sammenliknes med Nokia E90 på dette området. Er det et fullverdig tastatur man er ute etter er E90 en langt bedre løsning.

For oss her nord er de nordiske bokstavene æ, ø og å ganske viktige selv om resten av verden nødvendigvis ikke deler denne oppfatningen. P1 har disse bokstavene tilgjengelig, men som hos en vanlig telefon må man ty til en serie gjentatte tastetrykk for å ta dem i bruk. Ikke spesielt hensiktsmessig, men det fungerer for korte meldinger.

LES OGSÅ: Sony Ericsson bytter til Windows?

I motsetning til E90 har P1 trykkfølsom skjerm. Her kommer skriftgjenkjenning til sin fulle rett. Sony Ericssons skriftsystem er faktisk et meget effektivt redskap som egner seg godt til å skrive meldinger, men igjen er dette heller ingen løsning for de store utgytelser. Også her er det lett å skrive de nordiske bokstavene.

P1 har en stor fordel sammenliknet med mange andre telefoner. P1 benytter T9, som svært mange andre etter hvert også bruker. Denne ordbokfunksjonen fungerer svært godt og forslagene som kommer opp mens du skriver letter faktisk inntastingen betraktelig. En meget positiv ting med P1 er at du kan ha to språk installert samtidig. Kombinasjonen av både norsk og engelsk er meget nyttig tatt i betraktning at vi kommuniserer mye på engelsk i tillegg til eget språk. For at du skal kunne velge har Sony Ericsson lagt ved ordlister på hele 30 språk, så her er du nesten nødt til å finne et sekundærspråk du har bruk for.

Fort deg og vent

Etter å ha brukt E90 en god stund er det litt deprimerende å starte med P1. Den virker svært treg og du bruker mye tid på å vente på applikasjoner som skal starte. Det er ganske utrolig hvor lenge 3 sekunder er når du venter på noe. Dette problemet er imidlertid ikke så alvorlig som man først skulle tro. Vel kunne Sony Ericsson spandert en noe kraftigere prosessor, men det er kun ved førstegangsoppstart at programmer er veldig trege. Etter denne førstegangsoppstarten blir programmene liggende i minne og hvis du ikke bevisst avslutter dem blir det langt raskere å bruke dem neste gang.

Det er viktig å understreke at du kan kjøre en hel rekke programmer i bakgrunnen uten at dette påvirker ytelsen i selve enheten. Vi kjøret rundt 15 programmer samtidig uten at dette så ut til å affisere P1 det minste.

P1 kan også tilpasses svært godt. Du kan lage hurtigkoblinger til de programmene du bruker ofte. Dette er svært enkelt når du først har gjort det er ikke dette noe du trenger å gjenta med det første. Slike koblinger kan også gjøres til spesielle nettside du besøker ofte. Bruker du P1s standard oppstartsskjerm får du automatisk informasjon om kommende avtaler, oppgaver som skal gjøres, tapte anrop samt e-post.

Kommunikasjon

Der Nokias E90 fremstår som et overflødighetshorn av muligheter er ikke P1 like godt utstyrt. Dette er egentlig litt merkelig, for var det noe gamle Ericsson var kjent for så var det stapp alle teknologier på planeten inn i sine telefoner. Dette er det lenge siden det ble slutt på.

P1 er en 3g-telefon, det skulle bare mangle. Denne standarden er nesten en nødvendighet for en telefon som er såpass sentrert rundt internett og ikke minst e-post som denne. Det er imidlertid ikke funnet plass for HSDPA, noe E90 kan skilte med. Tatt i betraktning hvor langt utbyggingen av denne standarden er kommet i Norge, kan beslutningen om å utelate dette tilgis, selv om vi gjerne skulle sett at det var tilstede.

Det vi har større problemer med å tilgi er at Sony Ericsson nok en gang har utelatt edge fra sin telefon. Dette er en standard som er viktig i Norge og det er ingen fornuftig grunn til ikke å ta det med. Dette har Nokia forstått og slike ting forstod også Sony Ericsson tidligere, men nå er tydeligvis ikke markedet for edge stort nok til at selskapet gidder å bry seg lenger. Det er ikke mangel på teknologi, for selskapet har edge-telefoner, men det er kanskje en måte å holde prisen nede.

WLAN har Sony Ericsson imidlertid funnet plass til og bra er det. Uten denne støtten hadde P1 ikke vært i nærheten av den enheten den tross alt har blitt. Støtte for Bluetooth og Ir er en selvfølge som ikke trenger ytterligere kommentarer.

Det mobile kontor

Vi har nevnt e-post tidligere, men for å summere dette opp så er P1 på dette området helt på høyde med E90. Vi la inn flere e-postkontoer og dette fungerer glimrende. Det er også oversiktelig og ikke noe problem å holde orden på. P1 mangler fordelen som E90 har med sin store skjerm. Det er imidlertid ikke noe stort savn før man skal forholde seg til veldig store meldinger og i særdeleshet til vedlegg. Riktignok kan P1 lese pdf-filer, men skjermen egner seg ikke spesielt godt til dette formatet og det blir litt knotete å lese.

P1 er også utstyrt med Quickoffice på samme måte som Nokia E90. Her kan du lese og gjøre enkle redigeringsoppgaver. Der du kunne skrive egne dokumenter i E90, blir dette for tungvindt å gjøre i P1. Dette er i stor grad en meldingstelefon og den egner seg rett og slett ikke til å skrive dokumenter som er særlig større enn et par setninger. Det kommer selvfølgelig an på hvor tålmodig du er, men så tålmodig er ikke vi.

I tillegg til de vanlige e-postfunksjonene har P1 også medfølgende Exchange Activesync for å kunne koble seg direkte opp mot en sentral e-posttjener i bedriften. Telefonen støtter selvfølgelig push-e-post.

Kontaktregister og kalenderfunksjoner er de samme som vi tidligere har kjent fra tidligere modeller og som fungerer like glimrende nå som da.

Noggo attåt

P1 har som E90 også et 3 megapikslers kamera samt et eget lite kamera for videosamtaler. I tillegg er den en ganske stor samling ekstraprogramvare for musikk etc. Også hos P1 er det funnet plass til en egen radio og dette er noe flere burde satse på. Særlig de Windows-baserte telefonene burde kikke nærmere på slike løsninger.

En annen ting som skiller P1 fra mange andre er visittkortskanneren. Dette er et usedvanlig nyttig lite verktøy som vi fremdeles er like overrasket over at fungerer. Du legger visittkortet på bordet, tar et bilde av kortet og dermed oversettes innholdet og plasseres i kontaktdatabasen. Det hender det glipper litt av og til, men stort sett blir faktisk riktig informasjon plassert på riktig sted. Meget nyttig liten applikasjon.

Konklusjon

Selv om P1 er en stor forbedring fra sine forgjengere så rekker den ikke helt opp til det nivået Nokia har satt med E90. Det er mangler på kommunikasjonssiden og Nokias muligheter for å skrive og håndtere dokumenter klarer ikke P1 å komme i nærheten av. Det er likevel en avveining som man må gjøre og har man ikke behov for det store tastaturet som den store skjermen i E90 så er P1 en langt billigere og ikke minst mindre enhet som samtidig er svært avansert. Det er ikke tvil om at Sony Ericsson igjen har kommet frem med en telefon som er blant de ledende innen et stadig tøffere bedriftsmarked.

Sony Ericsson P1

Pris: Ca. kr. 4 000 inkl. mva. (uten abo.)
Internett: www.sonyericsson.no

Fakta:
GSM/GPRS/UMTS
Symbian 9.1 med UIQ 3.0
Bluetooth 2.0
WLAN
USB 2.0
Radio
Ir

Internminne: 160 MB
Minnekort:: 512 MB MS Micro (M2)

Oppgitt taletid, GSM: 10 timer
Standby: 440 timer

Skjermstørrelse: 2,6 tommer
Oppløsning: 240 x 320
Kameraoppløsning: 3.15 megapiksler

Høyde: 10.6 cm
Bredde: 5.5 cm
Tykkelse: 1.7 cm
Vekt: 124 gram

LES OGSÅ: Nokia E90: Tilbake fra de døde

LES OGSÅ:  Slank BlackBerry-utfordrer

Les om:

Mobilitet