Bedre barnesikring i iOS 4.3

Bedre barnesikring i iOS 4.3

Apple strammer inn reglene for kjøp av og i apper, og krever passord hver eneste gang.

I fjor høst gikk BBC ut og advarte foreldre mot å la barn spille gratis-spill på iPhone uten tilsyn. I et tv-innslag på den britiske kanalen kom det frem at flere foreldre hadde fått bankkontoen tømt for tusenvis av kroner fordi ungene hadde kjøpt en masse tilbehør i gratis iPhone-spill ved hjelp av funksjonen som kalles «in-app purchase», eller «kjøp i program», som det heter på norsk.

Dyre bær

Et av de problematiske spillene er Smurf's Village. Det er i utgangspunktet gratis, men for å få spillet til å gå fortere kan man kjøpe såkalte smurfebær inne i spillet - en vogn med bær koster for eksempel hele 549 kroner. I januar i år sto norske Ståle Jensen frem i avisa og fortalte at hans ni år gamle datter hadde kjøpt smurfebær til smurfespillet for 4 500 kroner på bare noen få dager, ifølge Rana Blad.

LES OGSÅ:

Gratis-spill til iPhone kan loppe deg for penger

I de fleste av tilfellene med programkjøp på avveie har Apple refundert pengene. Men med iOS 4.3 tar selskapet ytterligere grep. En av de mindre kjente nyhetene i den nylig lanserte oppdateringen er at det nå kreves at man taster inn passord hver gang man kjøper en app eller benytter seg av funksjonen "kjøp i program", melder Washington Post .

Det har riktignok lenge vært mulig å deaktivere funksjonen i iOS-innstillingene, alternativt logge ut eller vente femten minutter etter at man har lastet ned en app innen man gir den til sitt barn. Men med iOS 4.3 har Apple altså fjernet hele tidsrammen og ber nå om passord for alle kjøp, skriver amerikanske Macworld.

Under lupen

Mange foreldre vil nok ta i mot denne endringen med åpne armer, men for brukere generelt vil det bli enda en dialogboks man må klikke seg gjennom, ettersom det ikke er noen måte å deaktivere dette ekstra sikkerhetstiltaket på.

I løpet av de siste månedene har både foreldre og myndighetene uttrykt bekymring for hvordan Apple og app-utviklere håndterer denne problematikken. I forrige måned varslet USAs konkurransetilsyn FTC gransking av Apples retningslinjer, skriver Digi. Endringene kommer mest sannsynlig som en følge av dette. Hvorvidt dette vil påvirke granskingen gjenstår å se. iOS 4.3 kan for eksempel ikke installeres på iPhone 3G og eldre modeller.

På Android-plattformen kreves det for øvrig ikke passord i det hele tatt, men her finnes det foreløpig ikke noen funksjon for "kjøp i program".

Les om:

Mobilitet