Bedriftsmobil med norskproblemer

Bedriftsmobil med norskproblemer

Sony Ericsson slapp tirsdag sitt nye flaggskip Xperia X1, men bare på engelsk.

Sony Ericssons slipp av Xperia X1 var en noe merkelig affære. Om telefonen skulle komme på det norske markedet før jul har lenge vært omdiskutert, selv om selskapet selv har hevdet at dette skulle de rekke. Når den nå slippes er den nesten kommet før jul, men ikke helt slik den burde være.

Av en eller annen merkelig grunn har Sony Ericsson valgt å slippe telefonen i Norge bare i engelsk utgave. Dette betyr at den ikke har æ, ø og å som faste taster på tastaturet, men man må bruke tastekombinasjoner for å få disse frem. Den har heller ikke norsk versjon av T9.

- Vi regner med å ha en komplett norsk versjon i butikkene tidlig i første kvartal, sier National Account Manager Erik Sandsmark Sony Ericsson.

- Vi er litt usikker på om vi kommer til å ha T9 klar på dette tidspunktet, men alle menyer vil være norske og den vil ha faste taster for æ, ø og å, hevder Sandsmark.

Mangelen på T9 og faste norske taster er en mangel ved telefonen og det er vel å anta at en hel del potensielle kjøpere vil vente til den endelige norske versjonen foreligger.

Windows for alle penga

Sony Ericsson har tradisjonelt levert sine avanserte telefoner med operativsystemet Symbian, nærmere bestemt UIQ-versjonen. Med Xperia X1 tar nå selskapet Microsoft Windows Mobile versjon 6.1 i bruk. Dette er en stor overgang og er selskapets første telefon med dette systemet.

- Xperia X1 er en telefon som vi ønsker at skal inn i et markedssegment som både er bedriftsmarkedet og også til en viss grad ungdomssegmentet. Dette er en telefon for seriøst tunge bruker, men det er også en telefon med mange gode underholdningsfunksjoner, sier markedssjef Anniken Amdam i Sony Ericsson Norge.

- Dette betyr ikke at vi kommer til å slippe taket i Symbian, og det er ennå ikke bestemt om vi kommer med flere modeller i Xperia-serien basert på Windows Mobile, bedyrer Sandsmark.

Paneler

Xperia X1 skiller seg ikke så veldig fra vanlige telefoner basert på Windows Mobile. Man benytter seg av såkalte "paneler" og dette er en funksjonalitet Sony Ericsson er alene om. Disse panelene er ikke noe mer avansert enn tilpassede hjemmeskjermer i Windows Mobile. Man kan på denne måten tilpasse telefonen etter sitt eget bruk. Man kan skifte paneler underveis slik at dette er tilpasset det man til enhver tid driver med. Sony Ericsson har også lagt inn sin egen multimediaspiller i telefonen. Bortsett fra dette er det en ren Windows Mobile telefon.

- Vi leverer telefonen med syv forskjellige paneler, og det vil være mulig å laste ned flere paneler fra være nettsider, sier Amdam.

I og med at den retter seg i hovedsak mot bedriftsmarkedet er dette også en ganske dyr telefon. Uten abonnement vil den komme på i overkant av 6.000 kroner. Sony Ericsson har også laget en egen service-avtale som følger telefonen. For dem som reiser utenlands vil man kunne få levert en erstatningstelefon hvis ens egen går i stykker. Det er heftet noen regler til dette, blant annet må man være ute av landet i 48 timer for at man skal kvalifisere til erstatningstelefon.

Sony Ericsson Xperia X1

Pris: I overkant av 6 000 kroner uten abonnement

Internett: www.sonyericsson.no

Fakta: Edge, 3G, HSDPA, Bluetooth og WLAN. Skjermoppløsning 800 x 480 piksler, vekt 145g. Kamera på 3,2 megapiksler samt et frontmontert kamera for videosamtaler.

Les om:

Mobilitet