Billigere norsk feriemobil

Billigere norsk feriemobil

Er du på forretningsreise eller ferie i EU-land, blir mobilregningen mindre fra 15. januar.

Fra 15. januar innføres maksimalpriser for å ringe og motta samtaler i EU og EØS-land. For mobilkunder i EU-landene ble reguleringen gjort gjeldende allerede fra sist sommer. På grunn av behovet for en lovendring for å kunne gjennomføre regelverket i Norge, har det tatt lengre tid her.

- Dette ble godkjent i Stortinget rett for jul, 21. desember. Så endelig følger vi etter, og nå blir også de norske operatørene bundet til denne avtalen, sier WIlly Jensen i Post og teletilsynet (PT), til Computerworld.

Prisen for å ringe hjem til Norge kan ifølge PT være 15–20 ganger høyere enn prisen for å ringe innad i Norge. Nedsettelse av prisene gjelder ikke bare de norske operatørene, men setter reduserer også prisen på hva de utenlandske aktørene kan kreve fra de norske operatørene til såkalt roaming.

PT og Jensen er fornøyd med nedgangen, men mener likevel at prisene fremdeles er altfor høye, og at nedtrappingen gjennomføres for tregt. Jensen påpeker at tellerskrittprisene går ned, men at datatrafikk på mobil fremdeles er veldig dyrt.

LES OGSÅ: - Operatørene ønsker dyr roaming

– Jeg er glad for at også norske mobilkunder nå får reduserte priser for bruk av mobiltelefon på reise i Europa. Prisene for nedlasting av data i utlandet er imidlertid fortsatt svært høye og uoversiktlige. De europeiske tilsynene vurderer å gripe inn for å få ned prisene også for datatrafikk, sier Jensen.

Jensen er derimot svært skuffet over at mange mobiltilbydere i Europa, også i Norge, endrer takseringsintervall fra sekund til minutt samtidig som de reduserer prisene for samtaler. Det betyr at du igjen må betale for hver påbegynt minutt.

Altle Lessum i Telenor er ikke enig.

- Vi har hatt sekundpris som omtrent de eneste i Europa. Nå tilpasser vi vår modell til resten av Europa. Vi må selv betale de andre, utenlandske operatørene per minutt, vi følger bare etter. Samtidig dropper vi startavgiften på 74 øre. Hele modellen blir mye billigere for kundene våre, mener han.

Ringeprisen hos Telenor innefor EU ligger per i dag på 6,99 kroner og vil bli 4,88 etter 15. januar. For å motta en samtale i utlandet betaler du nå 3,99, og etter 15. januar blir prisen 2,39 kroner.

- Det er fremdeles et problem med datatrafikk. Vi sender hver sommer ut advarsler til kundene våre om ikke å bruke dette i utlandet. For eksempel bør du laste ned musikk før du reiser på ferie. Det er ganske håpløst og uoversiktlig for kundene. Dette vil vi jobbe med å endre, sier Lessum.

LES OGSÅ: EU vil styrke forbrukermakten

De nye prisene gjelder alle 27 EU-land, pluss Norge, Island og Liechtenstein. I Norden ligger prisene lavere enn for resten av Europa.

Les om:

Mobilitet