Bli med ut i verdensrommet

Bli med ut i verdensrommet

iPad-applikasjoner som tar deg med til stjernene.

Det er nå 50 år siden Jurji Gargarin som første menneske ble sendt ut i verdensrommet. Den 12. april 1961 skrev Gargarin seg inn i historiebøkene, og sørget samtidig for at Sovjetunionen tok første stikk i romkappløpet med USA.

Mye har skjedd innenfor romfart og teknologi på 50 år, men det fremdeles ikke er mulig for oss vanlige folk å reise på langweekend til månen. Så i stedet må vi søke andre måter å utforske verdensrommet på. iPad er et ypperlig verktøy i så måte.

Rom-apper finnes det mange av på App Store, men få av dem er virkelig gode. Her er tre av våre absolutte favoritter.

LES OGSÅ:

Årets mest populære apps

Hubble Top 100

Romteleskopet Hubble har de siste tjue årene gitt oss viktig kunnskap om planeter, stjerner og galakser. Fra rundt 600 kilometer over jorden forsyner den oss dessuten med en stadig strøm av vakre bilder.

European Southern Observatory (ESO) slapp nylig Hubble Top 100, en gratisapplikasjon for iPad som viser 100 spektakulære bilder fra Hubble. Med hvert bilde følger det med en tekst der man kan lære mer om objektet. Vil man ha noen av bildene på hjemskjermen, er det bare å kopiere til iPad-ens innebygde kamerarull.

Hubble Top 100 er gratis og kan lastes fra App Store her.

Star Walk

Universet er stort og fascinerende. Men vi skulle gjerne visst hva som var der oppe, langt i det fjerne... Star Walk er appen prøver å gjøre det mulig. Kort fortalt fungerer appen som en interaktiv guide til verdensrommet - et virtuelt planetarium med en imponerende mengde astronomisk data. Appen lar deg utforske mer enn 9 000 stjerner, konstellasjoner, planeter og andre himmellegemer.

Star Walk ble nylig oppdatert for iPad 2 med støtte for såkalt utvidet virkelighet (augmentet reality), noe som betyr at du bare kan peke iPad-en i en retning på himmelen og så viser appen området i sanntid. Ved hjelp av kameraet kan du få stjernehimmelen tegnet opp slik du ser den fra egne øyne. Virtuell stjernekikking, altså.

Den har også en rekke andre kule funksjoner, som satellittsporing, nattmodus og en tidsmaskin-funksjon som lar deg se hvordan himmelen ser ut på en hvilken som helst bestemt dag eller tid.

Star Walk koster 29 kroner og kan lastes ned fra App Store her .

LES OGSÅ:

iPad for medisinere

Solar System

Hvis du virkelig lyst til å fordype deg i vårt eget solsystem, anbefaler vi også at du sjekker ut Solar System - en elektronisk bok som består av mer enn 150 helsider med nydelige illustrasjoner pryder utgivelsen, komplett med interaktive scener, videoklipp og 3D-objekter.

Med en prislapp på 75 kroner er ikke Solar System en billig app, men til gjengjeld byr den på timesvis med utforsking av både underholdende og lærerikt kaliber. Kan lastes ned fra App Store her.

LES MER:

Solar System for iPad

Les om:

Mobilitet