- Datakrim mer lukrativt enn narkokrim

Symantec er klar med skremmende rapport og ny beskyttelse.

Publisert Sist oppdatert

Hver dag blir pc-ene til én million mennesker rammet av datakriminalitet. – Å tjene penger på datakriminalitet er nå lettere enn på narkokrim, sier Per Hellqvist, senior sikkerhetsspesialist hos Symantec.

Symantec publiserer jevnlig rapporter om status for datasikkerheten, og selv om de viser at mange teknologi-brukere i de nordiske land er blitt bevisst på farene og flinke til å beskytte dataene sine, øker truslene.

Og de dukker opp på stadig nye områder.– For eksempel øker de mobile truslene nå, fordi vi begynner å koble penger til de mobile enhetene våre, sier Hellqvist i en samtale med PC World Norge.

Den nye beskyttelsen som Symantec er klar med nå, er versjon 6 av Norton 360 for pc. Dette er en programpakke som gir all beskyttelsen som Norton AntiVirus- og Norton Internet Security-pakkene gir til sammen – og en del mer.

PC World har ikke rukket å teste den nye programvaren, men vi kan i hvert fall bekrefte at det er både enkelt og raskt å installere Norton 360. Et par-tre minutters installasjon, etterfulgt av et par minutters nedlasting av oppdateringer via Norton LiveUpdate var alt som skulle til.

Stjeler ikke pc-ytelse

Hovedpåstanden fra Symantec i forbindelse med lanseringen er at dette er programvare som stopper trusler på internett uten at pc-en mister ytelsen.

For noen år siden høstet Symantec kritikk for at selskapets sikkerhetsprogramvare krevde altfor mye ressurser og gjorde pc-ene trege, men Symantec-folkene mener at grunnlaget for denne kritikken er borte forlengst.

– Vi spør brukerne våre hva de mener om oss. Kundetilfredsheten øker sterkt, og har gjort det helt siden 2006, da vi skrev om all vår kode, sier Hellqvist.

Om Norton 360 sier han at dette er programvare skrevet for helt vanlige mennesker og at meningen er at det skal gå helt usynlig i bakgrunnen.

– Norge er et småbedriftsland. Hva er det viktigste rådet til småbedrifter?

– For SMB-bedrifter er enkel administrasjon det viktigste. Vi snakker om å finne det gylne snittet. Man får ikke mer beskyttelse av å bruke mye penger på det, sier Hellqvist.

Skremsels-propaganda?

På spørsmål fra PC World medgir Hellqvist at sikkerhetsfirmaene i programvarebransjen til tider har fått kritikk for at de driver med skremselspropaganda.

– Men vi er jo nødt til å finne ut hva de ondsinnede gjør. Jo mer vi vet om truslene, jo bedre kan vi beskytte oss, sier Hellqvist. Men legger til: – Det finnes jo gullgravere i alle bransjer.

Den neste store utfordringen nå er altså mobiltelefonene våre. Ifølge Symantec unnlater 67 prosent av oss å bruke passord på mobilen. Kombinasjonen usikre mobiler og ubetenksom bruk av sosiale medier lokker til seg stadig flere nettkriminelle.

Resultatet er at allerede nå opplever 10 prosent av alle voksne uønsket trafikk via mobilen.

Symantec har lang fartstid i sikkerhetsbransjen. I løpet av dette året fyller selskapet 30 år. De siste årene har den årlige omsetningen ligget på rundt seks milliarder dollar.