De beste iPad-programmene

De beste iPad-programmene

iPad er mer enn bare et surfebrett. Her er våre favorittapplikasjoner og -spill.

Apps, apps, apps. Hva hadde iPad vært uten apps?

Siden Apple lanserte iPad i april i år er det kommet over 40 000 dedikerte iPad-applikasjoner på App Store. Og nå som tavle-pc-en endelig er offisielt lansert i Norge, kommer det forhåpentlig også enda flere norske apps for nettopp iPad. Men allerede finnes det ganske mange gode programmer å velge mellom.

I denne artikkelen har vi samlet sammen noen av våre favoritter.

Lese- og produktivitet

Evernote: En veldig kjekk applikasjon til å ta notater med. Kan synkes opp mot Mac OS X og Windows, samt iPhone, Android og Windows Mobile, slik at du har notatene tilgjengelig uansett om du sitter på jobben eller bussen. I tillegg til vanlige notater kan du også legge inn lydmeldinger eller bilder. App-en er gratis.

Instapaper : Instapaper er en utrolig kjekk tjeneste for å lese artikler fra nettet når du vil, selv når du ikke har tilgang på internett. Når du er inne på en nettside, er det bare å sende artikkelen til Instapaper med en såkalt bookmarklet, og så kan du lese den i appen ved en senere anledning. Det kjekke med Instapaper er at det fungerer på tvers av datamaskiner og enheter; du kan bruke tjenesten på en Windows-pc, en Mac, en Android-telefon, så vel som en iPhone eller en iPad. En Instapaper-konto er gratis. iOS-appen (som er universal) koster 29 kroner.

iWork: Apples svar på Office finnes i egen iPad-versjon med Pages, Numbers og Keynote. Du kan skrive dokumenter, lage regneark og presentasjoner, lagre filene til MobileMe iDisk eller en hvilken som helst WebDAV-tjener. Dokumenter kan også skrives ut ved hjelp av AirPrint-teknologi. Kjøper du deg et tastatur, kan du fint bruke iPad som arbeidsverktøy. Programmene kjøpes separat og koster 55 kroner stykket. Når dokumentene hentes opp på en Mac med Mac-versjonene av de samme programmene, kan filene lagres i Microsoft Office-format, og programmene kan også lese MS Office-filer på Mac.

iBooks: I kampen om e-boklesere på iPad møter Apple stor konkurranse fra Amazons Kindle, og ikke uten grunn. Sistnevnte er overlegen på innhold, da bokutvalget på norske iBookstore ikke er mye å skryte av. Vi synes likevel at iBooks gir den beste leseopplevelsen, og muligheten til å laste opp pdf-filer er uvurderlig. Norske e-bøker er det for øvrig ingen av løsningene som tilbyr. Ennå.

Reeder for iPad: Etter vår mening den beste og lekreste Google Reader-leseren på iOS-plattformen. Stilig brukergrensesnitt som gjør det utrolig enkelt og behagelig å lese siste nytt fra rss-feedene du abonnerer på med Googles Reader-tjeneste. Du kan lese artikler, dele artiklene via Facebook, Twitter, Instapaper og en rekke andre nettjenester. Reeder koster 29 kroner for iPad, og finnes også for iPhone og Mac.

PS: NewsRack og The Early Edition er to andre gode rss-lesere.

Twitterrific: Twitterrific er en populær Twitter-klient på både Mac og iPhone. iPad-versjonen har kanskje det mest elegante brukergrensesnittet, og det er som skreddersydd plattformen. App-en er enkel å bruke, gjør det enkelt se på bilder eller lese artikler i den innebygde nettleseren. Er i utgangspunktet gratis, men det er er mulig å oppgradere til en reklamefri versjon for 29 kroner som en "in app purchase". Betalversjonen gjør det mulig å sette opp flere Twitter-kontoer samtidig.

Friendly: Facebook har fremdeles ikke kommet på banen med en egen iPad-app, men det gjør ikke stort når alternativer som Friendly finnes. Byr på en litt annerledes Facebook-opplevelse enn hva vi er vant med i nettleseren, men fungerer ikke noe dårligere. Friendly koster 6 kroner, men finnes også i en gratisversjon.

Flipboard: En iPad-app som fikk mye oppmerksomhet da den ble lansert i sommer. Flipboard henter informasjon fra Facebook, Twitter, Flickr og Google Reader, og lager ditt eget personlige iPad-magasin ut av det. Må prøves av alle som elsker sosiale medier. Gratis, overraskende nok.

Oppslag

Canal Digital TV Guide: Det finnes flere norske tv-guider for iPad på App Store, men en som gjør jobben for oss er Canal Digital TV Guide. Ikke bare er den gratis, men den viser dessuten hva som går på tv på en utrolig stilig og oversiktlig måte. Du kan sette opp din egen kanalliste og merke tv-programmer som favoritter slik at du raskt kan se når de går. Det eneste vi savner, er påminnelser om når programmer starter.

IMDB Movies & TV: Det ultimate oppslagsverket for alt som har å gjøre med filmer, skuespillere, regissører og så videre. Brukergrensesnittet er lekkert og det lett å navigere seg rundt i mylderet av informasjon. App-en er gratis, så det er ingen grunn til å ikke laste den ned!

Wikipanion: Det finnes en rekke Wikipedia-applikasjoner for iPad, og et populært alternativ er Wikipanion. Det er enkelt å søke, du kan bokmerke artikler og lagre de for offline lesing. I tillegg kan du skrive ut artikler ved hjelp av Apples nye AirPrint-teknologi. Helt gratis, men finnes også i en betalversjon med flere funksjoner. "Vent litt, så skal jeg bare sjekke Wikipedia" får en helt ny mening med iPad-ens store, flotte skjerm.

Epicurious: Et greit sted å begynne om du vil bruke iPad som hjelpemiddel på kjøkkenet. Epicurios er et av verdens beste matnettsteder med over 28 000 oppskrifter tilgjengelig, og med denne iPad-applikasjonen får du tilgang til dem alle. Oppskriftene er på engelsk (amerikansk), men sliter du med konvertering av målenheter finnes det heldigvis flere applikasjoner som fikser biffen (ikke bokstavelig talt, det må du nok dessverre gjøre selv). Epicurious på iPad er gratis.

Media- og foto

Drawing Pad: Et ypperlig tegneprogram for barna i familien, som også er morsomt for de voksne... Er fint lagt opp med ulike tegneverktøy (fargeblyanter, tegnestifter, tusjer, stensiler, klistremerker), og man kan importere bilder og lage fine kollasjer. Det er dessuten mulig å kjøpe forskjellige fargeleggingsbøker. Bilder kan lagres, lastes opp på nettet eller skrives ut. Drawing Pad koster 11 kroner, men er vel verdt pengene!

SketchBook Pro: Avansert og kraftig tegneprogram som går for å være et av de aller beste på App Store. Kommer med en rekke ulike tegneverktøy, over 70 forskjellige pensler og børster, du kan tegne i opptil seks lag, og så kan du lagre bildene som PSD-filer. Koster 55 kroner.

Photogene for iPad: Et bilderedigeringsprogram som gjør det mulig å endre størrelsen på bilder, beskjære, rotere, fjerne røde øyne og legge til rammer. I tillegg er det mulig å legge på både filtre, tekstbokser og rammer. Bilder kan lastes rett opp på Facebook, sendes via e-post eller lagres rett på iPad-en. Koster 21 kroner.

Air Video: Appen som lar deg streame filmer og tv-serier rett fra en Mac eller Windows-maskin. Air Video støtter nesten alle filformater, og konverterer filene mens de spilles av. Utrolig enkelt, særlig når man vil se videofiler som ikke er i Apples støttede formater. Koster 17 kroner.

VLC Media Player: Med VLC Media Player kan du også se på filmer og tv-serier, men her overføres filene på iPad-en i stedet for at de streames. Applikasjonen støtter også de fleste filformater, men den sliter å spille av videofiler i HD-kvalitet. Filene laster du over enkelt via iTunes. Gratis!

Spill

Angry Birds HD: Det går selvfølgelig ikke an å lage en liste med de beste iPad- eller iOS-spillene uten å nevne Angry Birds. Konseptet er kjent for mange, og kort fortalt går det ut på å skyte fugler mot griser ved hjelp av en sprettert. Overraskende morsomt og vanedannende. Prisen er 29 kroner. Finnes også i en høytidsversjon til 11 kroner for de som er virkelig hekta.

Air Hockey: Lufthockey på iPad! Et enkelt, men underholdende spill - og du kan spille alene eller mot andre i flerspillermodus. Gratis.

Pinball HD: Det ultimate flipperspillet til iPad. Kommer med tre ulike brett: et undervannsbrett, et westernbrett og et jungelbrett. Troverdig fysikk, spennende grafikk og lydeffekter gjør spillopplevelsen svært bra. Nesten som "the real thing". Koster 6 kroner.

World of Goo: Intet mindre enn en spillklassiker. World of Goo er et utrolig vanedannende konstruksjonsspill basert på fysiske lover med den hensikt å bringe en rekke slimballer i mål. Underveis i spillet møter du hindre, oppdager nye arter med unike egenskaper. Til tider frustrerende vanskelig! Spillet finnes på en rekke plattformer, men er virkelig som skapt for Apples berøringsplattform - det er mye enklere å bruke fingrene til å dra guggen rundt isteden for å klikke med musen på skjermen. Koster 29 kroner.

Plants vs. Zombies HD: Et Tower Defense-type spill på enkle premisser: Du er under angrep - i dette tilfellet av zombier. Du kan forsvare deg ved å så planter i hagen, som har ulike angreps- og forsvarsteknikker. Når fienden når inngangsdøren din har du tapt, og hjernen din blir spist. Totalt er det et spekter på nesten 50 forskjellige planter - og du møter like mange varierte motstandere. Koster 39 kroner.

Real Racing HD: Det finnes en haug med bilspill for iPad, et av de aller beste synes vi er Real Racing HD. Styringen kan være litt uvant, men morsomt når du får teken på det. Du kan spille alene eller mot andre i flerspillermodus. Mange morsomme og utfordrende brett. Pass deg så du ikke blir bilsyk! Koster 55 kroner.

Ludo Board Game: iPad er den nye hyttedingsen. Ikke bare er den ypperlig å ha med seg for å lese e-bøker, men den holder også barna opptatt mens du tar deg en ettermiddagslur på sofaen. Ludo er det perfekte tidsfordrivet i så måte. Ludo Board Game for iPad er helt gratis, og passer for både voksne og barn. Spillet kommer i en litt uvant Ludo-drakt, men for 6 kroner kan du kjøpe det klassiske Ludo-temaet. Lykke til!

Hvilke iPad-apps er dine favoritter? Legg igjen en kommentar nedenfor!

Les om:

Mobilitet