Derfor finnes ikke iPhone-killeren

Derfor finnes ikke iPhone-killeren

Analytikere tror Apples forsprang er for stort.

Betegnelsen «iPhone-killer» brukes ofte av mediene når en ny og hypet smarttelefon er i ferd med å bli lansert. Tanken, eller kanskje håpet, er at Apples flaggskip er klar for å veltes fra sin trone. Hver gang den antatte iPhone-killeren kommer ut i butikkene, viser den seg likevel ikke å være så drepende.

Palm Pre er en av siste som har fått denne betegnelsen. I åpningshelgen solgte den mellom 50 000 og 100 000 enheter i USA. Den første iPhone solgte 146 000 enheter de to første dagene da den først ble lansert i 2007. Den nye iPhone 3GS solgte mer enn én million enheter i løpet av sin debuthelg.

Folkene bak Palm Pre er ikke alene om svake salgstall sammenlignet med iPhone. BlackBerry Storm, Samsung Instinct og HTC G1 har heller ikke klart å overgå Apple-telefonen. Så hva kan produsentene gjøre? Ikke stort, skal vi tro analytikerne.

Apples store forsprang

Da iPhone tok mobiltelefonverden med storm for to år siden, revolusjonerte og endret den måten vi konsumerte data på mobiltelefonene våre. Gartner-analytiker Carolina Milanesi sier at iPhones vedvarende suksess i markedet for smarttelefoner har mye å gjøre med dens samspill i forhold til andre Apple-produkter og programvare.

- Fra et teknologisk perspektiv finnes det enheter der ute som har bedre spesifikasjoner enn iPhone. Det finnes imidlertid ingenting på dagens marked som gir den overlegne brukeropplevelsen du får med iPhone, sier hun til vårt amerikanske søstertidsskrift Network World.

LES OGSÅ:

App Store - ett år etter

Tredjepartsprogrammer er et område som Apple har fått et stort forsprang til sine konkurrenter på. Helt siden lansering i fjor sommer, har App Store solgt mer enn en milliard applikasjoner og i selve butikken finnes det over 58 000 ulike applikasjoner å velge mellom. Til sammenligning har Palm ennå ikke lansert sitt API, noe som betyr at tredjepartsutviklere ikke vil ha muligheten til å lage nye applikasjoner for Palm Pre med det første.

- Apple har opparbeidet seg et kolossalt forsprang når det gjelder utviklere, ved å gå fra null til 50 000 applikasjoner på mindre enn to år og fra null til en milliard nedlastinger på mindre enn ni måneder, sier analytiker i Forrester Research, Ted Schadler.

Både Google, Palm, RIM og Nokia har prøvd å gjøre som Apple ved å lansere programbutikker for sine mobiler. Det eneste selskapet som har kunnet nærme seg en lignende tredjepartsutvikling for mobile enheter så langt er Google med sitt Android-operativsystem. Men fordi Android er et operativsystem som ikke er bundet til en spesiell enhet, har den ikke klart å oppnå den utbredte populariteten til iPhone.

Network World mener at den eneste måten noen kan danke ut iPhone på er ved å lage en like revolusjonær enhet, som for eksempel en ordentlig spillbasert telefon. Eller noe helt annet. En skikkelig «iPhone-killer».

Les om: