Er dette neste iPhone?

Er dette neste iPhone?

Hemmelig prototyp mistet på bar i California, og nå vil Apple ha den tilbake.

Er Apple verdens beste pr-byrå eller har noen i selskapet tabbet seg ut? De siste dagene har det vært eksplosiv aktivitet på internett etter at bilder av en prototyp på neste iPhone skal ha lekket ut på internett.

Apple er kjent for sine kontrollerte lekkasjer, men aldri før har vi sett en avsløring av dette kaliberet. Viser prototypen seg å være ekte, kan vi nettopp ha vært vitne til tidenes produktlekkasje i Apple-historien.

Funnet på bar

Det hele startet lørdag, da teknobloggen Engagdet hevdet at en mystisk iPhone-lignende prototyp var blitt funnet på en bar i Redwood City, som er i nærheten av Apples hovedkvarter i Cupertino, California. Telefonen ble funnet i det som trolig var et futeral for iPhone 3GS, trolig som en forkledning.

Engadget fulgte senere opp med bilder på Twitter, men flere kjente journalister med god kjennskap til Apple var skeptiske - blant annet Daring Fireball-blogger John Gruber og Andy Ihnatko, som skriver for Chicago Sun-Times samt vår amerikanske søsterpublikasjon Macworld.com.

Innen søndag endret imidlertid Gruber sin oppfatning, etter at han skal ha fått bekreftelse innad i Apple på at selskapet mangler en prototyp.

- Jeg tok en ringerunde og nå tror jeg at dette er en faktisk enhet fra Apple - som de er veldig interesserte i å få tilbake. Jeg er ikke sikker på om dette ser ut som det faktiske produktet Apple har planer om å lansere. Jeg tror det er en testramme - tykkere, med synlige (og ikke Apple-lignende) kanter, ment å passe inn et futeral for 3GS for å skjule enheter som brukes ute i det fri, skrev Gruber.

Og mandag fikk saken virkelig ben å gå på da nettstedet Gizmodo la ut en lengre artikkel om prototypen, som de visstnok skal ha vært i besittelse av i over en uke.

Fjerdegenerasjons iPhone

Gizmodos svært troverdige bilder og videoer viser et merkbart annerledes design fra tidligere iPhone-modeller, med en flat bakdel i keramisk glass, høyoppløselig skjerm, separate volumknapper, en større kameralinse med blits, et kamera på forsiden av telefon, en ekstra mikrofon for støyreduksjon og en aluminium-finish rundt kanten av mobiltelefonen.

Enheten er tre gram tyngre enn iPhone 3GS, men er også tynnere, ifølge Gizmodo. iPhone 3GS veier cirka 135 gram. Nettstedet hevder for øvrig at telefonen skal ha kjørt iPhone OS 4.0, men at den siden har blitt deaktivert.

Mange reagerer på den nye designen, ettersom den er ganske forskjellig fra dagens iPhone. Utseendet kan imidlertid ha flere forklaringer. For det første kan det være en slags designforkledning på samme måte som bilbransjen prøver å skjule utseendet på sine testprodukter. For det andre kan det være et reelt generasjonsskifte på gang når det gjelder iPhone-design. Etter tre år med samme stil er det på tide med noe nytt.

Det sies for øvrig at Steve Jobs forlanger rundt ti utkast til design og løsninger på hvert produkt som Apple kommer med før de bestemmer seg for det endelige produktet, så den nye iPhone trenger ikke bli seende ut som denne.

Apple «bekrefter»

Ifølge John Gruber er det en "åpen hemmelighet" at Gizmodo har betalt 5000 dollar for prototypen (cirka 30 000 norske kroner), og at Cupertino anser mobiltelefonen for å være stjålet, ikke mistet. Apple skal også være av samme oppfatning og selskapets sjefsadvokat har nå sendt et brev til Gizmodo hvor de krever enheten tilbake.

Brevet fra Apple gjør Gizmodos avsløring bare enda mer troverdig, men igjen kan det være tidenes kontrollerte lekkasje fra Apple. Og som våre amerikanske Macworld-kolleger skriver:

- Det er ingen måte å vite hva som er sant før Apple faktisk annonserer den neste iPhone, noe som er minst seks uker unna. Men hvis vi bruker all den tiden på å snakke om iPhone, hvem har egentlig vunnet?

Se video fra Gizmodo under. Flere videoer og bilder finner du her.

Les om: