Dette skal redde BlackBerry

Dette skal redde BlackBerry

Research In Motion skifter navn og slipper nytt operativsystem og to nye smarttelefoner

I et forsøk på å ta tilbake markedsandeler fra iOS- og Android-konkurrenter satser RIM på nytt.

På sin kanskje viktigste pressekonferanse noensinne lanserte selskapet denne uken et nytt operativsystem, to nye telefoner og sitt "nye" navn.

Og glem RIM, fra nå av kalles selskapet bare for BlackBerry.

- Dagen I dag representerer et vendepunkt i BlackBerrys historie, sa BlackBerry-sjef Thorsten Hens i en sal full av journalister og analytikere i New York.

- For to år siden måtte vi ta en veldig viktig avgjørelse: å ta i bruk noen annens plattform eller bygge en helt ny en. Vi tok den tøffe avgjørelsen om å gå veien alene, sa Heins.

BlackBerry 10

BlackBerry har basert det nye operativsystemet på QNX, et sanntids-OS de kjøpte opp i 2010. Selskapet hevder selv operativsystemet har enklere multitasking enn iOS eller Android. Brukergrensesnittet, kalt Peak and Flow, krever ingen hjemknapp for å svitsje mellom apper. Brukere trenger bare å stokke apper som om de var kort.

Hjertet av den nye plattformen er BlackBerry Hub, et meldingssenter som samler e-post, Twitter- og Facebook-meldinger, BlackBerry-meldinger og omtrent alle andre former for kommunikasjon. Hub-en er tilgjengelig fra hvor som helst på telefonen med et høyresveip med fingeren.

Men det går utover bare det å fungere som varslinggsenter ved å gi direkte tilgang til meldinger uten å måtte starte opp eksterne applikasjoner. Brukere kan også svare på meldinger fra hub-en. RIM har alltid satset sterkt på meldingsfunksjonalitet og vil åpenbart gjøre det i fortsettelsen også.

BlackBerrys meldingsplattform, BBM, får også en oppgradering med støtte for videochat. Det samme systemet gjør det også mulig å dele skjermer, det vil si at en BlackBerry-bruker kan dele sin skjerm ned en annen bruker via en BBM-sesjon.

For bedriftsbrukeren finner vi BlackBerry Balance som lar en bedrift sette opp et jobbrelatert område og et personlig område for apper og data, hvilket holder dem hver for seg samtidig som de er enkle å svitsje mellom. Hub-en viser oppdateringer fra begge miljøer, slik at brukeren ikke trenger å bytte mellom de to selv. En virtuell brannmur sørger imidlertid for at konfedensiell bedriftsinformasjon ikke kan kopieres eller deles til den private delen.

Den nye plattformen skal ha tilgang til rundt 70 000 applikasjoner, ifølge BlackBerry. Blant appene som skal være tilgjengelig er Angry Birds, Skype, SoundHound, Box, Kindle samt en rekke bedriftsrelaterte apper.

BlackBerry Z10 og Q10

Sammen med det nye operativsystemet slippes som nevnt også to nye telefoner: Z10 og Q10. BlackBerry Z10 er en klassisk smarttelefon med berøringsskjerm, mens Q10 kommer med det berømte QWERTY-tastaturet til BlackBerry.

BlackBerry Z10 har en 4,2-tommers skjerm, veier 135 gram og er 9 millimeter tykk. Utseendemessig ligner den på iPhone 5, men den er noe lavere og bredere. Den har heller ingen knapper på forsiden, bare på høyre side. Av annen maskinvare har den en 1,5 GHz prosessor, 16 GB internminne og en microSD-kortplass, 8-megapiksel kamera foran og 2-megapiksel kamera bak, mikro-HDMI samt surfemuligheter over HSPA+ og LTE.

BlackBerry Q10 har bare 3,1-tommers skjerm, men er til gjengjeld utstyrt med et fysisk tastatur. Denne har altså en mer tradisjonell BlackBerry-formfaktor.

Ifølge Amobil kommer Z10 sannsynligvis på det norske markedet i mars. Telefonen kan allerede forhåndsbestilles hos den norske BlacKBerry-importøren TrigCom. Hvorvidt Q10 kommer her til lands er foreløpig uvisst.

Les om:

Mobilitet