Dobling i salget av touchmobiler

Dobling i salget av touchmobiler

Gartner tror salget av touchmobiler vil øke med nesten 100 prosent i 2010.

Mer enn 362,7 millioner mobile enheter med touchskjerm vil selges i 2010, viser nye tall fra analysebyrået Gartner. Det tilsvarer en økning på 96,8 prosent fra enhetssalget på 184,3 millioner enheter året før.

Ifølge tallene vil touchmodeller stå for 58 prosent av det globale mobiltelefonsalget og godt over 80 prosent av alle salg i Europa, Midtøsten og Afrika i 2013.

- Touchskjermer er ikke lenger forbeholdt avanserte enheter og leveres nå også i mange telefoner lavere ned i segmentet, ettersom flere produsenter har jobbet for å kunne levere rimeligere enheter til konsumentmarkedet, sier Roberta Cozza, hovedanalytiker i Gartner, i en pressemelding.

- Etterhvert som telefonene får mer funksjonalitet blir forbrukerne mer bevisste på fordelene med touchgrensesnitt, og produsentene svarer nå på etterspørselen, sier hun.

To teknologiløp

Gartner spår videre at begge de to teknologiene som i dag benyttes for å gjøre berøringsfølsomme skjermer mulig, henholdsvis kapasitiv og resisitiv touchteknologi, fortsatt vil brukes av produsentene på kort sikt.

Analysebyrået tror at kapasitiv touch fremover vil bli brukt i produsentenes mobiltelefonene til massemarkedet, mens den resistive typen vil brukes til de rimeligere enhetene.

Roberta Cozza sier at suksessen Apple har hatt med Iphone viser hvor levedyktig den kapasitive touchteknologien er i mobiltelefoner.

- Som vi så på Mobile World Congress vil brukergrensesnitt med touchteknologi være et av de store innovative områdene i løpet av 2010, sier Cozza.

I tillegg jobber flere av mobiltelefonprodusentene nå med å integrere brukergrensesnittet bedre med den underleggende plattformen.

Det vil ifølge Gartner medføre brukergrensesnitt som er enda mer tilpasset touchbruk.

- Touchfokuset til produsentene og bransjen forøvrig vil gi mer sofistikerte løsninger, og fremskynde opptaket av teknologien også i andre forbrukerelektronikk.

Mobilitet