E-kjørebøker sporet tyvene

E-kjørebøker sporet tyvene

Skurkene stjal fem biler fra Link Entrepenør. Men bilene var utstyrt med elektroniske kjørebøker som kan spore lokasjon i sanntid.

GPS-teknologien i kjørebøkene som er installert i alle bilene til selskapet Link Entrepenør kan spore kjøretøyets lokasjon i sanntid.

Dermed kunne politiet enkelt spore opp skurkene, legge dem i jern, og sende bilene tilbake til Link, ifølge en melding fra NTB.

Uheldige skurker

Selve innbruddet fant sted i Ranheim utenfor Trondheim.

Skurkene tok seg inn i kontorlokalene ved lagerbygningen til selskapet om natten, og tok seg inn til der hvor bilene stod parkert.

Så kjørte de avgårde i vinternatten med de fem bilene.

Noen av bilene ble parkert, mens andre var i bevegelse til de ble stoppet av politiet kort tid etter.

Det skurkene ikke visste var nemlig at bilene var utstyrt med elektroniske kjørebøker som gjør det mulig å følge bilenes lokasjon i sanntid.

Selskapet hadde installert disse for å "holde orden på privat kjøring" med yrkeskjøretøyene. Men nå viser det seg jo at GPS-enheten også kan brukes til andre ting.

- Vi veiledet politiet til bliene slik at en gjerningsmann kunne bli pågrepet i en av bilene våre, sier Kristian Askim, kontorleder ved Link Entrepenør.

Veiledet politiet

Selskapet Link Entrepenør er svært avhengig av bilene sine i den daglige driften, og har mye å tape på å ha arbeidere sittende på benken.

Selskapet driver innen grunnarbeid, vann- og avløpsarbeid, anleggsgartnerarbeid og fiberutbygging. Bilene er derfor også fulle av dyrt verktøy og utstyr som installatørene trenger i jobben sin.

I tillegg kunne Askim hjelpe politiet med å spore bilenes bevegelser i løpet av natten. Loggen fra kjørebøkene ble oversendt politiet.

- Det elektroniske kjøreboksystemet gjorde det mulig for oss å følge de stjålne bilenes bevegelser og lokasjon. Dermed kunne vi hente bilder fra bensinstasjoner og identifisere gjerningsmennene. Dette var avgjørende for etterforskningen, sier Øystein Sagen, etterforsker ved Sør-Trøndelag politidistrikt.

Glad leverandør

De elektroniske kjørebøkene er levert av Abax AS. Fag- og kvalitetssjef Petter Quinsgaard synes det er flott å høre at kunden Link Entrepenør fikk litt ekstra god nytte av produktet.

- Vi har uttalt at vi skal være "problemløser for alle med bil i arbeid", og at det ble løst et problem for kunden her er jo åpenbart og svært hyggelig, sier Quinsgaard.

Les om:

Mobilitet