KONTAKTER: Satechi Type-C Combo Hub gir viktige kontaktpunkter på Retina Macbook. (Foto: Toralv Østvang).

Ekstra porter til Macbook

Løsningen for dem som trenger mer enn én port på Macbook, veier 19 gram.

Amerikanske Satechi er redningen for dem som har funnet ut at de ikke greier seg med den ene porten på Retina Macbook-en som Apple lanserte i vår.

Vi har prøvd Satechi Type-C USB Combo Hub, som gir fem ekstra porter til Macbook.

I den ideelle verden skulle man tro dette er et overflødig produkt. Vi var vel blant dem som optimistisk forsvarte Apples én-port-løsning med å hevde at verden nå er blitt så oppkoblet at vi får gjort det meste trådløst.

Delte erfaringer

Erfaringene etter en langtidstest av Macbook er delte.

I stor grad har vi greid oss godt uten andre tilkoblingsløsninger enn den vi fikk med på testen, en liten overgangskabel mellom USB-C-porten på Macbook og vanlig USB-kontakt, av typen USB-A. Dette er den mest utbredte av alle USB-kontaktene. Det aller meste av de øvrige overføringsbehovene har vi funnet trådløse løsninger for.

Men den ideelle verden finnes ikke. Paradoksalt nok har problemene oppstått på besøk hos store it-aktører, for eksempel på datamesser med egne presserom med reservert trådløst nettverk for journalistene. Ypperlig for Macbook, i teorien.

Det er når det haster som mest å få overført bilder og sendt hjem artikler at det helst går galt. Det opplevde vi blant annet under en messe i Paris i høst, der nødløsninger måtte tas i bruk fordi det trådløse nettet var brutt sammen og USB-overgangskabelen var glemt igjen hjemme.

Det var da vi skulle ha hatt Satechi Type-C USB Combo Hub. Nå er den på plass.

Kombi-hub

Dingsen er på størrelse med en vanlig USB-minnepinne, men har en USB-C-kontakt stikkende ut på siden i stedet for en kontakt i enden.

Tilkoblingen verifiseres med et lite lys på oversiden, og på yttersiden har man da fått tre USB 3-porter, én vanlig SD-kortplass og én Micro SD-kortplass. Portene for SD og Micro SD kan ikke brukes samtidig.

For folk på farten dekker enheten de fleste behov for tilkobling av tilbehør, inkludert kjapp overføring av bilder fra kameraet man måtte ha med seg.

Vi nevner for ordens skyld at det er kommet flere konkurrerende tilbehørsprodukter på markedet.

Slitasje?

Et lite usikkerhetsmoment knytter seg til Satechi Type-C USB Combo Hub: Når enheten er koblet til Macbook-en, henger den en liten millimeter over skrivebordet i den ene enden, ved kontakten, mens den andre enden hviler på skrivebordet. Dette betyr at den er litt bøyelig ved kontaktpunktet. Det store spørsmålet er om dette kan medføre risiko for sliteskader i kontakten eller i festet til den? Det får vi ikke vite før vi har brukt enheten i litt lengre tid.

Satechi Type-C Combo Hub kommer i de tre Mac-fargene sølv, gull og den litt mørkere stellargrå.

USB-portene på hub-en kan brukes til å lade opp en tilkoblet Iphone.

På sine nettsider skriver produsenten at firmaet for tiden undersøker om den også kan brukes til å lade opp en Ipad eller andre nettbrett. Vi prøvde.

Da vi koblet til en Ipad Air 2, opplevde vi at selv om ladesymbolet lyste opp, gikk oppladningsprosenten ned når nettbrettet var i bruk, men langsomt opp igjen når iPad-en lå i dvale.

Som kjent leveres Ipad med større ladeenhet enn en Iphone, 12-watts lader i stedet for 5-watts. Skulle man befinne seg på et strømløst sted og ønsker å lade opp sin Ipad via sin Macbook, kan det hende man må være veldig tålmodig.

Også for andre pc-er

Vi har ikke hatt anledning til å prøve om enheten fungerer på andre datamaskiner med USB-C-port. Produsenten sier den gjør det, men minner samtidig om at den er spesialdesignet for Macbook.

For å gjøre enheten så stabil, enkel og billig som mulig har produsenten valgt å stå over USB-C-ladekontakt i denne omgang, men sier at det kan komme i en senere modell. Dette betyr at altså ikke kan lade Macbook-en mens den er oppkoblet mot andre enheter via Type-C USB Combo Hub.

Hvis man har behov for å være koblet opp lenge, kan dette være et problem. Men med 9-10-timers oppgitt batteritid er nok problemet bare hypotetisk.

Jeg vet ikke om Satechi Type-C USB Combo Hub er tilgjengelig hos noen norske forhandlere ennå, men jeg fant den i hvert fall ikke hos prisjakt.no, så jeg bestilte den i stedet direkte fra den amerikanske produsenten.

Det førte til at den ble nesten dobbelt så dyr i Norge som i USA. Veiledende pris der er 35 dollar (cirka 300 kroner), men med frakt til Norge kom den på 68 dollar (cirka 586 kroner i skrivende stund).

USA-prisen er grei, men man får håpe at en norsk forhandler tar inn produktet og greier å få det litt rimeligere til Norge med kvantumsrabatt og større volum.

Debatten

Produkter som dette setter gjerne i gang igjen debatten om Apples løsning med én USB-C-port er fornuftig eller ikke. Jeg tipper at det av markedsføringshensyn var viktig for Apple å få Macbook så lett og tynn som overhodet mulig og at selskapet derfor ofret alt som ofres kunne for å komme så høyt på listen som mulig i denne konkurransen.

Fujitsu har valgt motsatt strategi. De er også være med i konkurransen om å designe lette og tynne bærbare, men skriver på sine nettsider at de likevel prioriterer å bygge inn de portene som brukerne trenger. Det praktiske går foran.

Til Apples forsvar kan man si at de gir brukerne et valg. Skal man ha med seg den bærbare ut og vet at man ikke trenger å bry seg om å koble maskinen opp mot noe akkurat i dette ærendet, kan man velge å ta med seg Macbook-en uten tilbehør. Er det sjanse for at man kan komme til å trenge tilkoblingsmuligheter, er det ikke noe stort offer å ta med seg en dings på 19 gram.

Ulempen er naturligvis at man kan miste eller glemme den, og da sitter man med skjegget i postkassa. Slik jeg gjorde i Paris.

Konklusjon

Satechi Type-C USB Combo Hub er et lite tilbehør som i hvert fall denne skribenten kommer til å ha i skulderveska så lenge Macbook-en også er der.