Én av fem får ikke Turbo 3G

Én av fem får ikke Turbo 3G

Både Telenor og Netcom har nå byttet ut alle 3G-sendere med Turbo 3G. Men "100 prosent" betyr ikke at alle er med.

- Dette er en milepæl! jubler Netcoms administrerende direktør August Baumann i en pressemelding.

De har oppgradert hele sitt 3G-nett til Turbo 3G (HSPA), et mobilt brebånd med hastigheter som nærmer seg det vi er vant med fra tradisjonelle nett-tilkoblinger.

Netcom reklamerer nå med "100 prosent Turbo 3G".

Dette er en sannhet med kraftige modifikasjoner. Netcom har ifølge sine egne tall en 3G-dekning på 80 prosent, det vil si at hver femte nordmann ikke får ta del i Turbo 3G-moroa.

- BEDRE ENN NETCOM

Telenor har ikke ennå gått ut med at de er helt ferdige med sin oppgradering av 3G-nettet, og sa først til Computerworld at de var "99,99 prosent ferdig".

Senere samme dag forteller de at de siste stasjonene faktisk fikk sin oppgradering tidlig i november, og at Telenor dermed har klart det samme som Netcom.

Og Telenors 100 prosent er større enn Netcoms 100 prosent. Telenor har nemlig en 3G-dekning på nærmere 87 prosent.

- Men det er viktigst å se på antall steder som faktisk får tilgang til Turbo 3G, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor.

Alle landets 431 kommuner skal nå ha tilgang på Turbo 3G.

- Det ligger i vår 3G-konsesjon, som sier at alle tettsteder skal ha tilgang. Da snakker vi om alle steder med mer enn 300 innbyggere. Skutvik ferjeleie, for eksempel, smiler Amundsen.

ØKER TILGANGEN

- Hva er veien videre nå som alle 3G-senderne har Turbo 3G?

- Skal vi få 3G-dekning ut i distriktene, må vi bruke 900-bandet (GSM) som har mye større dekning. Dette kjører vi tester på nå, og da kan vi bli virkelig store, forteller dekningsdirektøren.

Også Netcom lover å fortsette med å øke dekningen.

- Dette er ikke et hvileskjær, men en motivasjon for å satse videre med bygging av nye sendere og utvidet nettkapasitet, forsikrer Baumann.

Under kan du se skjermskudd fra Telenor og Netcoms kart over Turbo 3G-dekningen, og se selv hvordan dekningen er i Sør-Norge.

Les om:

Mobilitet