- En milliard smarttelefoner i 2015

- En milliard smarttelefoner i 2015

Microsoft nest størst på markedet om fire år, godt foran Apple, tror IDC.

IDC tror det globale markedet for smarttelefoner vil vokse med 55 prosent årlig, fire ganger hurtigere enn det totale markedet for mobiltelefoner.

Det årlige salget av smarttelefoner vil nå nesten 500 millioner enheter i 2011, og bli fordoblet til en milliard enheter i 2015, skriver IDC i en pressemelding.

Billigere og bedre

Den kraftige veksten skyldes blant annet at prisene på smarttelefoner og datatrafikk faller, samtidig som flere funksjoner kommer til, blant annet nye muligheter for å handle og å bruke nettbank.

En av de mest interessante prognosene er at Microsoft vil få et comeback på smarttelefonmarkedet - ikke minst takket være samarbeidet med Nokia.

I dag ligger Microsoft kun som nummer fem blant de mobile operativsystemene, med en markedsandel på beskjedne 3,8 prosent.

IDC forventer at dette tallet vil stige til hele 20,3 prosent i 2015. Det vil i så fall plassere Microsoft som nummer 2 i markedet, bak Android. Og det vil også bety at Microsoft har passert Apple Ios, som forventes å ligge på 16,9 prosent.

Symbian forsvinner

Android vil altså beholde sin førsteplass, tror IDC, som forventer at Googles operativsystem tar mer enn 40 prosent av markedet i annet halvår i år.

Om fire år vil Symbian nærmest ha forsvunnet fra markedet, fra 20,6 prosent i år til 0,1 prosent i 2015, tror IDC. Blackberry OS vil ligge stabilt.

Den største veksten i smarttelefonmarkedet forventes å skje i Asia og Latin-Amerika, hvor smarttelefoner fortsatt kun har en begrenset utbredelse.

I Norge står smarttelefonsalget trolig for en høy andel allerede. I Netcoms månedlige mobilsalgsliste har smarttelefonandelen ligget rundt 90 prosent på selskapets utsalgssteder de siste tre månedene.

Les om:

Mobilitet