Endelig offisiell Facebook-app til iPad

Endelig offisiell Facebook-app til iPad

Nettsamfunnet med flere nyheter på vei til Apple-dingser.

Da iPad ble lansert i fjor sa Facebook-grunnlegger Mark Zuckerberg at det ikke var aktuelt for nettsamfunnet å lage en egen app, ettersom nettbrettet ikke var en mobil enhet.

- Det er en datamaskin! proklamerte Zuckerberg (se klipp fra YouTube nederst i artikkelen).

En offisiell Facebook-app har vært etterspurt av iPad-brukerne siden dag én, men heldigvis har det etter hvert dukket opp flere gode uavhengige alternativer på App Store, blant annet Friendly, Friended og MyPad.

Nå kan det imidlertid virke som om Zuckerberg er av en litt annen oppfatning enn tidligere antatt, for ifølge New York Times skal en offisiell Facebook-app for iPad være klar for lansering om et par uker. Appen skal ha vært under utvikling i over ett år, skriver den amerikanske avisen.

- I de kommende ukene har Facebook planer om å introdusere en gratis iPad-app som har blitt grundig designet og optimalisert for nettbrettet, skriver New York Times, som siterer anonyme kilder hos Facebook.

Appen vil dessuten ha funksjonalitet som ikke finnes i den vanlige nettutgaven av Facebook. iPad 2-brukere vil for eksempel kunne ta og laste opp bilder og video direkte fra det innebygde kameraet. Hverken Facebook eller Apple har kommentert saken.

I tillegg til iPad-appen har Facebook også planer om å introdusere en bedre nettversjon for iPad. Ifølge TechCrunch jobber nettsamfunnet med en ny plattform for mobilversjonen av Safari. Den nye plattformen, foreløpig kalt Project Spartan, vil være basert på HTML5 og myntet på iOS-enheter som iPad og iPhone, ifølge nettstedet TechCrunch.

Ny fotoapp til iPhone

Fotodelingsapper som Instagram og Color har blitt en stor suksess på iPhone, og ifølge rapporter har Facebook også planer om å gjøre noe på denne fronten. TechCrunch skal ha kommet over en rekke bilder og dokumenter relatert til nettsamfunnets planer om å lansere en ny fotodelingsapp for brukere av Apples mobiltelefon.

Facebooks fotoprosjekt, som er ment å være en hemmelighet, omtales som en kombinasjon av tre populære apper i App Store: Path, som lar deg dele bilder og korte videoer med opptil 50 mennesker; Instagram, som er en sosial fotodelingsapp (med fotofiltre og effekter inkludert); og Color, som henter bilder fra folk rundt deg basert på dine GPS-koordinater.

Det er ukjent hvordan Facebooks nye app vil fungere, men i et av skjermbildene TechCrunch har fått tak i kan man se en rekke bildefliser vist i kronologisk rekkefølge under hverandre på skjermen. Én bildeflis er et fotoalbum, mens de to andre ser ut til å være taggede bilder. Det er også en kameraknapp og det som ser ut til å være et notifikasjonsikon for bilder nederst til høyre og et menyelement til venstre.

Grensesnittet dreier seg mye mer om bilder enn fotogrensesnittet i den nåværende offisielle iPhone-appen til Facebook, som bare viser små miniatyrbilder og albuminformasjon. Den (ikke fullt så) hemmelige Facebook-fotoappen sies å være en såkalt "stand-alone app", men det kan også være at grensesnittet integreres i den nåværende Facebook-appen som en erstatning for den gamle (nåværende og ikke spesielt avanserte) fotofunksjonaliteten.

Les om:

Mobilitet