Ericsson bygger kjappere 3G

Ericsson bygger kjappere 3G

Superkjappe LTE er lansert, men gamle 3G-teknologier haler innpå.

Ikke før er «4G» lansert, så jobbes det videre med 3G. Målet er å få det hele kjappere enn det har vært, med sin teoretiske hastighet på 21 mbit/s. Ericsson har nå demonstrert teknologi som vil presse hastighetne opp i 42 mbit/s, altså dobbelt så kjapt.

Teknologien som gjør dette mulig, heter HSPA Evolution, også kjent som HSPA+ eller Evolved HSPA. Ericsson demonstrerte teknologien ved å koble opp en av sine radiobaserte stasjoner via en kabel til en prototype mobilbrikke fra Qualcom, som vil være i bruk i fremtidige modem.

Selskapet håper å kunne vise frem løsningen på Mobile World Congress Show i Barcelona i februar, og første løsning kan være klar for forbruker om tre til seks måneder, ifølge produktsjef Frank Muller i Ericsson.

To frekvenser

Årsaken til at HSPA+ kan gå dobbelt så kjapt som vanlig HSPA, er rett og slett at teknologien benytter seg av to frekvenser i stedet for én. De bruker et 5 Mhz-spektrum hver og befinner seg ved siden av hverandre, ifølge Ericsson. For å være med på moroa må operatørene oppgradere programvare i sine basestasjoner og brukere trenger nye modem.

Det finnes også andre mulige teknologier for å gi den tradisjonelle HSPA-hastigheten en liten løft. Tre nettverk bruker noe som kalels MIMO (Multiplie Input Multiplie Output) for å gi en teoretisk nedlastingshet på 28 Mpbs, ifølge Global mobile Suppliers Association (GSA).

Både Vodafone og operatøren Telstra fra Australia var på besøk for å beskue demonstrasjonen av 3G-teknologien. De blir trolig de første til å rulle ut løsningen i sine nettverk. Når Ericsson ruller ut slik teknologi, gjør selskapet det først i tett samarbeid med et par operatører. Senere blir teknologien gjort allment tilgjengelig.

Men heller ikke det er enden på visa for 3G. Det er allerede i gang arbeid med å doble og firedoble HSPA+, slik at hastigheter på 84 og 168 mbit/s kan oppnås, ifølge Muller.

Symbiose

Det er ikke mange dagene siden henholdsvis Netcom i Oslo og Teliasonera i Stockholm kunne lansere LTE, gjerne omtalt som 4G i markedsføringsøyemed - dog det ikke helt når 4G-kravene til IMT Advanced, med teoretisk hastighet på 1 gbit/s.

HSPA og LTE skal ikke konkurrere, men jobbe i symbiose, ifølge Bengt Nordström, administrerende direktør i markedsforskningsfirmaet Northstream. Han påpeker at LTE fortsatt er i barndommen, og at operatører som ruller ut teknologien må lene seg på HSPA som sikkerhetskopi

LTE migrerer 3gpp og 3gpp2-teknologiene til én standard. Det gir større volumer til lavere pris og innebærer at nye tjenester kan fokusere på én teknologi. LTE kan også operere i Time Division Duplex, med nedlink og opplink på likt i samme frekvensbånd.

Les om:

Mobilitet