Et klokt trekk fra Tre

Et klokt trekk fra Tre

KOMMENTAR: Mobilselskapet Tre skal komme til Norge. Drøyingen er irriterende, men kan være lønnsom.

Mobilaktøren 3, eller Tre, er godt etablert i både Sverige og Danmark. I midten av april fortalte Telenor og Tele2 at de skal bygge et fjerde generasjons mobilnett i Sverige (4G). Tre svarer på sin side med å annonsere at de nå skal gjøre alvor av sine Norges-ambisjoner.

Spørsmålet er om Telenor, Netcom og Network Norway bør føle seg truet. Tre er et selskap uten hastverk i Norge. Og vi må helt tilbake til september 2003 for å finne dagen de fikk faktisk fikk startsignalet av norske myndigheter for å bygge ut mobilnettet. Snart seks år etter, har det ikke skjedd noen verdens ting. Til glede for Netcom og Telenor som i stor grad har vært alene på 3G - selv om nå Network Norway og Tele2 bygger opp et tredje nett.

Men med et fjerde 3G-nett fra Tre, kan vi få skikkelig konkurranse i det norske mobilmarkedet. Duopolet til Telenor og Netcom er for alvor i ferd med å falle.

Utsatt konsesjon

Ifølge konsesjonsvilkårene fra 2003 skulle Tre ha dekket 30 prosent av den norske befolkningen i løpet av inneværende år. Men i stedet har mobilselskapet, som eies av Wallenberg-selskapet Investor og Hong Kong-baserte Hutchison Whampoa, fått en forlengelse av konsesjonen på to og et halvt. Med andre ord kan det drøye enda en stund før så mye som en sender blir satt opp.

Tre-sjef Peder Ramel kaller det en markering at de nå (igjen) sier de skal inn i Norge. Det er ment som et stikk til Telenor som skjerper satsingen i Sverige. Tre på sin side vurderer ikke en gang 4G i Norge. Tvert i mot vil de i et eventuelt nytt nett i Norge kun konsentrere seg om 3G og eventuelt Turbo 3G. Dette til tross for at både Netcom og Telenor begge har signalisert starten av nytt 4G mobilnett allerede 2010.

Kommersielt har nok Tre har gjort et klokt trekk. Selv om det har drøyd irriterende lenge, har sendrektigheten vært lønnsom.

Lønnsomt

Får selskapet nå finansieringen på plass (selskapet har i mange år gått med store tap - i 2007 hele fem millioner kroner i minus hver dag) og begynner å bygge - er timingen gunstig. For det de fleste kundene er et godt utbygd 3G-nett godt nok - i hvert fall foreløpig.

Ser man to til tre år frem i tid vil verden være enda mer nettsentrisk (cloud computing). Er man på farten blir bærbare pc-er parkert til fordel for håndholdte terminaler som alltid er på nett. Virtuelle skrivebord og andre nettbaserte tjenester vil føre til en eksplosiv bruk at mobil datatrafikk - både fra bedriftskunder og privatpersoner.

Det blir med andre ord et svært begrenset behov for intern lagring på håndholdte enheter, men desto større behov for god og stabil båndbredde.

Modent marked

Mobil bredbånd har blitt teknologisk modent og brukerne like så. Markedet er i vekst, utstyret har blitt rimeligere, og ser man på fortjenestene til Netcom og Telenor, er det plass til en ny aktør.

Tre har til sammen 1,3 millioner kunder i Sverige og Danmark, og er slik ikke noe lite selskap. Og de vil kunne dra nytte av roaming og produktutvikling over landegrensen. Totalt har eierne investert 23 milliarder kroner i selskapet, og eierne har flere penger. Nå kommer forhåpentligvis eiernes penger også norske kunder til gode.

Les om: