Får 300 mill av konkurrentene

Får 300 mill av konkurrentene

Telenor og Netcom er sure. I 2008 har de to selskapene punget ut 300 millioner kroner til Network Norway og Tele2s nye mobilnett.

Myndighetene vil at Telenor og Netcom fortsatt skal være med å subsidiere Network Norways bygging av et tredje mobilnett i Norge, sammen med Tele2.

- Vi må ha mer konkurranse i det norske mobilmarkedet, sier administrerende direktør Ingvild Myhre i Network Norway.

Selskapet har 350.000 mobiltelefonkunder etter snart tre år i drift. Gjennom selskapet Mobile Norway, som selskapet eier sammen med Tele2, har Network Norway bygget ut nett i Oslo, Bergen og Trondheim. Men det skal bli mer.

Asymmetrisk termineringsprising

Post- og Teletilsynet (PT) bruker regulering for å hjelpe Network Norway med å nå målet om å gi Telenor og Netcom skikkelig konkurranse med eget nett. I et forslag som nå ligger hos Samferdselsdepartementet vil PT fortsette regimet om en såkalt asymmetrisk termineringsprising.

Det betyr at Network Norway skal betale en lavere pris til Telenor og Netcom når deres kunder ringer telefoner på Telenor eller Netcoms nett. De to store må på sin side betale dobbelt så mye når deres kunder ringer noen i nettet til Network Norway. Dermed overføres ressurser til utfordreren.

- Dette er et vanlig grep som blir brukt i mange land for å skape incentiver til å bygge ut egne nett, sier Ingvild Myhre.

Telenor og Netcom er på sin side svært skeptiske.

- Rundt de tett befolkede områdene bør aktørene selv kunne finansiere egen utbygging. Og pengene vi må betale til konkurrenten, kunne vi brukt til bedre utbygging over hele landet, sier Kårhus.

Store overføringer

Ifølge Telenor-sjefen viser selskapets egne beregninger at de selv og Netcom i 2008 overførte rundt 300 millioner kroner til andre aktører gjennom reguleringsregimet.

- Det er jo et politisk valg. Men beløpet på 300 millioner overgår hva som ble investert i disse aktørenes infrastruktur. Det oppfatter vi som urimelig, sier Kårhus.

Også hos Netcom er det misnøye å spore. De er i denne saken helt enig med sin hovedkonkurrent Telenor. Informasjonsdirektør Øyvind Vederhus understreker at han er positiv til konkurranse, men at Netcom ikke enig i myndighetenes virkemidler.

- Vi er vant til konkurranse. Det jeg er spent på å se er om Network Norway bygger ut utover de mest tett befolkede områdene.

- Har ikke også dere hatt fordeler av statlige reguleringer i kampen mot Telenor?

- Det er riktig, men den store forskjellen er at vi bygget ut et landsdekkende nett. Statshjelp kan rettferdiggjøres, men ikke denne typen, sier Vederhus.

Denne saken er et utdrag av en av denne ukens nyhetssaker i Computerworlds papiravis.

Les om:

Mobilitet