Fillerister mobilbransjen

Fillerister mobilbransjen

Med sin åpne mobilplattform Android snur Google opp ned på en hel bransje.

Den åpne plattformen for mobiltelefoner støttes i første omgang av 34 tunge produsenter som Motorola, HTC, Intel og Samsung.

Et par timer etter at den amerikanske aksjehandelen tok til mandag kveld norsk tid lanserte Google en omfattende strategi for å ta seg inn på det voksende mobilmarkedet, både sett i et brukerperspektiv og i kommersiell sammenheng.

- Det her kommer til å ta internett inn i mobiltelefonene på en veldig kul måte fortalte Andy Rubin, sjef for Googles mobilplattform og medgrunder av Android til nyhetsbyrået AP.

Sammen med navn som T-Mobile, HTC, Qualcomm og Motorola har Google dannet den åpne plattformen Android for mobiltelefoner. Utviklingen er gjennomført via Open Handset Alliance som i dag består av 34 mobilselskaper (se liste nederst i saken).

Alliansens målsetting er å utvikle produkter og tjenester som gir en betydelig bedre brukeropplevelse sammenlignet med dagens mobiltelefoner.

Åpent og gratis

Til forskjell fra konkurrerende systemer fra Symbian og Microsoft er Android gratis å bruke og det kreves ingen lisenskostnader. Kildekoden kan fritt modifiseres av andre og programmer som er laget for én mobil skal også fungere for alle andre.

- Det her er et skudd som vil høres over hele verden, men det er bare startskuddet for noe som vil bidra til å sette premissene for den mobile webben, sier analytiker i Jupiter, Michael Gartenberg, til AP.

Med Android er det meningen at utviklere, operatører og mobilprodusenter skal kunne markedsføre og selge nye produkter både raskere og billigere, ifølge pressemeldingen fra Google.

De første telefonene basert på Android ventes på markedet i løpet av 2. halvår 2008.

Spår aksjekurs på 950 dollar

Googles planer om å bli en dominerende aktør i mobilmarkedet fikk i kveld aksjekursen til å stige til over 700 dollar. Analytikerne øker nå prognosene og enkelte går så langt at de tror Google-aksjen vil stige til 950 dollar neste år.

- Vi tror Googles muligheter for annonsering i mobilmarkedet er større enn alle andre muligheter de har forsøkt seg på ved siden av den tradisjonelle søkeordsannonseringen, skriver Oppenheimer-analytiker Sandeep Aggarwal i en kommentar.

Her er listen over selskaper som er medlemmer i Googles Open Handset Alliancie

Aplix
Ascender Corporation
Audience
Broadcom
China Mobile
eBay
Esmertec
Google
HTC
Intel
KDDI
LivingImage
LG
Marvell
Motorola
NMS Communications
Noser
NTT DoCoMo,
Nuance
Nvidia
PacketVideo
Qualcomm
Samsung
SiRF
SkyPop
SONiVOX
Sprint Nextel
Synaptics
TAT - The Astonishing Tribe
Telecom Italia
Telefonica
Texas Instruments
T-Mobile
Wind River

LES OGSÅ: - Google må dele kode

Les om:

Mobilitet