Fjernstyr ditt eget veksthus i stua

Fjernstyr ditt eget veksthus i stua

Hydroponisk, automatisk drivhus som du kan styre med iPhone.

Urban Apple-entusiast på jakt etter kortreist mat? Føler du deg utrygg på mattilførselen i disse landbruksoppgjørstider?

Nå blir det enklere å dyrke sin egen mat med en iOS-app til hjelp - og et intelligent drivhus.

Det er ikke alle forunt å ha grønne fingre - spesielt vanning av planter kan være en utfordring. Enklere blir det ikke når man skal kombinere småbrukerlivet med feriefravær og en ellers muligens knapp tre-roms i tettbygd strøk uten balkong eller terrasse. Og får tomatplanten egentlig nok lys i vinduskarmen på Grønland?

Kickstarter-prosjekt

Hjelp er her - i form av (nok) et Kickstarter-prosjekt. Niwa er verdens første iPhone-styrte vekstsystem, og det venter på finansiering fra deg. Det er fremdeles en måned igjen av tegningsperioden, og dersom finansene faller på plass, blir det selvdyrkede grønnsaker til januar neste år. Heldigvis er dette et årstids-uavhengig tiltak - riktignok for innendørs bruk.

Niwa hjelper deg å dyrke frem egne frukter, planter, urter eller grønnsaker - og er begrenset kun av høyde og vekstsystemet. Sistnevnte er nemlig et hydroponisk system uten jordsmonn.

Dette er mer effektivt (plantene får næring rett fra væsken) og mer hygienisk, men begrenser muligheten for å dyrke rotfrukter. Inntil videre, ihvertfall - en tilleggsmodul er under utvikling. Men du slipper å luke ugress, spre møkk eller hyppe!

Niwa styrer selv lys (fra en fluoriserende lyskilde), ventilasjon, varme, vanning og fuktighet, og du kan følge med via en iPhone-app. Du vil underveis få spørsmål knyttet til ulike vekst-stadier - for eksempel kan du bli spurt om du ser blomster. Dette kan initiere en ny syklus for planten, med andre innstillinger for lys, vann, næring, osv.

Grønnsaker og blomster

Eksempler på vekster som kan dyrkes frem er tomater, salat, spinat, seleri, jordbær, basilikum, persille, salvie, koriander, fioler, petunia, orkideer og begonia - og mer til.

Prisen starter på 249 dollar for et lite sett (cirka 1500 kroner) - det tilkommer 40 dollar i frakt til Norge samt skatter og avgifter. Det finnes løsninger i ulike størrelser.

Les mer om prosjektet her . Sjekk ut en promo-video nedenfor.

Hva er hydroponi?

Og stusser du over ordet hydroponisk, gir Wikipedia.no svaret:

«Vannkultur eller hydroponi (fra gresk hydro=vann og ponos=arbeid) er å dyrke planter i næringsløsning uten jord til stede.»

Mobilitet