Fortsatt mobilvekst i 2010

Fortsatt mobilvekst i 2010

Gartner forventer tosifret vekst i mobilmarkedet i 2010. Tjenester og applikasjoner blir viktigere.

Gartners siste tall viser at det globale salget av mobiltelefoner falt med 0,9 prosent i 2009. I fjerde kvartal økte imidlertid salget med 8,3 prosent sammenliknet med fjerde kvartal 2008, til 240 millioner solgte enheter.

- Den sterke veksten i salget av smarttelefoner fortsatte i fjerde kvartal. Til sammen ble det solgt 53,8 millioner enheter, opp 41,1 prosent fra samme periode i 2008, sier Carolina Milanesi, forskningsdirektør i Gartner.

Mindre maskinvarefokus

I 2009 nådde smarttelefonsalget 172,4 millioner enheter, en økning på 23,8 prosent fra 2008.

- I 2009 greide smarttelefon-fokuserte leverandører som Apple og RIM å ta markedsandeler fra større produsenter, og kontrollerer nå henholdsvis 14,4 og 19,9 prosent av det globale smarttelefonmarkedet, sier hun.

Gartner tror mobilmarkedet i 2010 vil handle mindre om maskinvare og mer om tjenester, applikasjoner og operativsystemer.

- Salget vil ta seg opp igjen og nå tosifret vekst. Men konkurransen vil legge press på produsentenes marginer, sier Milanesi.

Ifølge Gartners tall er Nokia fremdeles størst blant mobilprodusentene, med 36,4 prosent av markedet. Samsung landet andreplassen med 19,5 prosent av markedet. De neste på listen er LG med 10,1 prosent, Motorola med 4,8 prosent og Sony Ericsson med 4,5 prosent.

- Symbian kan snu utviklingen

Når det gjelder operativsystemer har Symbian en klar ledelse, med en markedsandel på 46,9 prosent. RIM har 19,9 prosent av markedet, Iphone OS 14,4 prosent. Microsofts Windows Mobile og Linux er de siste blant de fem største.

- Symbian har blitt mindre konkurransedyktig de siste årene, men har fremdeles en sterk markedsandel spesielt på Nokia-enheter. Dersom Symbian greier å dra nytte av dette kraftmomentet kan de komme snu utviklingen til vekst igjen, sier Roberta Cozza, hovedanalytiker i Gartner.

Gartner tror imidlertid at veksten som Googles Android opplevde i fjerde kvartal vil fortsette i 2010 i takt med at flere produsenter lanserer produkter basert på Googles operativsystem.

- Men enkelte operatører og fabrikanter har uttrykt bekymringer rundt Googles intensjoner i mobilmarkedet, sier Cozza.

Les om:

Mobilitet