Forvirring om TomTom for Android

Forvirring om TomTom for Android

Støtter bare mobiler med lav oppløsning.

Nederlandske TomTom har sendt ut et gladmelding til brukere av Android-mobiler: Navigasjonssystemet er nå endelig tilgjengelig også for Android-brukere.

Mens iPhone-brukere har kunnet glede seg over at TomTom, en meget populær GPS-app, har vært tilgjengelig for iPhone og iPad i flere år, er Android-versjonen klar først nå.

Men gleden over at Android-versjonen er kommet i salg, har for noen Android-brukere allerede snudd seg til irritasjon. Appen støtter nemlig ikke de nyeste Android-telefonene med høy oppløsning på skjermen.

Galaxy-eiere i harnisk

Brukere av Samsung Galaxy Nexus og Galaxy S3 er blant dem som nå raser mot TomTom, fremgår det av flere debattfora på nettet.

Irritasjonen er blandet opp med forvirring. Noen Galaxy Nexus- og S3-brukere klager over at de rett og slett ikke får kjøpt eller installert appen fra Google Play-butikken. Andre hevder at appen fungerer greit, men du må kjøpe den til en annen Android-telefon med lavere skjermoppløsning først og deretter overføre den til en telefon med høy skjermoppløsning.

Atter andre hevder at skjermvisningen til tider blir forvrengt når appen kjøres på en mobil med høy oppløsning. Slik det framstår for oss, er app-en ikke offisielt støttet på telefoner som benytter andre skjermoppløsninger enn 800 x 480 eller 854 x 480 punkter. En vanlig oppløsning på mange nyere Android-telefoner er 1280x720 punkter. Man har også modeller med for eksempel 960 x 540 punkter.

- Appen vil altså foreløpig ikke passe til smartphones med høyere oppløsning som f.eks. Samsung Galaxy S3, bekrefter Tore W. Bjørnsengen, salgssjef for TomTom i Norge, på forespørsel fra PC World.

Presentert på IFA

Det var på IFAs elektronikkmesse i Berlin i september at TomTom først viste Android-versjonen av navigasjonsappen. For noen få dager siden ble appen endelig tilgjengelig i Googles app-butikk Google Play.

Det var da enkelte eiere av Android-mobiler fant ut at TomTom åpenbart ikke var klar for dem ennå.

Produsentens informasjon om saken er foreløpig begrenset til følgende formulering i pressemeldingen: – Vi etterstreber stadig å tilby støtte til høyere skjermoppløsning.

Setningen følger etter informasjonen om at skjermoppløsningen er på 800 x 480 piksler eller 854 x 480 piksler.

En av diskusjonene om Samsung Galaxy S3 og TomTom finner du her .

Kartoppdateringer

Bortsett fra forvirringen rundt oppløsningen er det en god GPS-løsning Android-brukerne nå får tilgang til. Undertegnede har selv brukt TomTom for iPhone i flere år og er godt fornøyd med appen.

Inkludert i TomTom-pakken er selskapets nyeste kartoppdateringer, som blir lagret lokal på telefonen. Takket være offline-kartsystemet trenger ikke brukerne bekymre seg for å miste signalet midt under en reise eller for høye mobildatapriser når man er i utlandet.

Appen inkluderer gratis oppdatering av kartene én gang hvert kvartal så lenge app-versjonen er i salg.

- TomTom har lang erfaring med å lage flotte navigasjonsapplikasjoner. Vår eksisterende iPhone-app får fantastiske tilbakemeldinger fra brukerne og vinner jevnlig priser, sier Corinne Vigreux, administrerende direktør i TomTom Forbruker, i pressemeldingen fra TomTom.

TomTom Navigasjon for Android er tilgjengelig på Google Play til en introduksjonspris på 308 kroner. Dette er med skandinavisk kart. Versjoner med kart over Vest-Europa eller hele Europa, samt andre land og verdensdeler, er også tilgjengelig.

Intelligent ruteplanlegging

Blant funksjonene i TomTom er bruk av såkalte IQ Routes, en teknologi som skal sikre at systemet alltid finner de raskeste veiene til målet.

Tilleggsfunksjonen HD Traffic fås kjøpt via appen og gir oppdatert trafikkinformasjon.

En annen tilleggsapplikasjon gir informasjon om fotobokser.

TomTom-appen fortsetter å gi navigasjonsinformasjon selv når man snakker i mobilen.

Opplest navigering inkluderer nå gatenavn, også på norsk, slik at det skal bli enklere å velge riktig avkjørsel selv når man holder blikket fast på veien, ikke på mobilskjermen.

Appen krever Android OS versjon 2.2 eller nyere.

Du må ha minst 553 megabyte ledig lagringsplass på mobilen for å kunne installere den skandinaviske TomTom-utgaven. Kravet til lagringsplass varierer avhengig av hvilken kartløsning man velger.

En rekke av PC Worlds GPS-tester finner du her .

Les om: