Fremtidens betalingsløsning er her

Svenskutviklede iZettle lar hvem som helst ta betalt av andre med kredittkort via mobilen. Vi har testet den.

Publisert Sist oppdatert

Du har lagt ut penger for fly og hotell til London for hele vennegjengen, og nå skal dere samles for å planlegge turen. Fortsatt er det ikke alle som har satt inn pengene de skylder deg på kontoen din, så det er ikke noe bedre tidspunkt enn nå for å få innkrevd det du har lagt ut.

Du har tenkt til å stå på stand på fotomessa i Lillestrøm for å selge fotobøker. Du har et relativt nytt forlag, og har ennå ikke kostet på deg noe ordentlig kasseapparat og ikke minst kortbetalingsterminal. Det eneste alternativet du ser for deg hva gjelder betaling er å kun ta kontanter.

Havner du ofte oppi situasjoner som dette, men finner ingen enkel eller billig måte å løse det på? Da er kanskje iZettle noe for deg.

iZettle er et svenskutviklet prosjekt for en terminal som aksepterer bankkort med sikkerhetsbrikke på iOS-enheter. Tanken er at hvilken som helst iPhone- eller iPad-bruker som har interesse av å kunne motta kortbetalinger skal kunne gjøre dette på en enkel måte uten å måtte betale i dyre dommer for kommersielle betalingsterminaler, som ofte leies.

Utvider til Norden

iZettle har vært tilgjengelig i Sverige siden august 2011, da først som en lukket beta. I november åpnet tjenesten opp for alle svensker - og til stor suksess. iZettle har over 25 000 aktive brukere i Sverige i dag, forteller iZettle-gründer Jacob de Geer til Macworld.no.

- Vi prøver å revolusjonere betalingsbransjen. Mange av dagens betalingsterminaler ser ut som de er laget på 1970-tallet. Vårt fokus er brukervennlighet og demokratisering av betalingen, sier Jacob de Geer.

Den svenske tjenesten kan brukes av nesten hvem som helst, så vel privatpersoner som bedrifter. I Sverige er drøyt 60 prosent privatbrukere i dag. Norge er iZettles første marked utenfor Sverige, sammen med Danmark og Finland. Betalingsløsningen har betatestet her til lands i drøyt en måned, og tilbakemeldingene har vært gode.

- Det vi har gjort med iZettle er å sørge for at alle kan ta betalt med kort. Det tar 5-7 minutter å registrere seg, og så kommer det en kortleser i posten noen dager etterpå, forteller de Geer.

For å registrere deg som privatbruker må du for øvrig være 18 år. Du må også ha en Facebook-konto, og løsningen sjekker også opp din adresse mot Folkeregisteret ved hjelp av personnummeret.

Lettvint betaling

Det hele starter med en gratis applikasjon som er tilgjengelig på App Store. Appen kan brukes både med og uten kortleser. Bruker du appen uten kortleser, må du taste inn kortnummeret direkte i appen. I tillegg er det begrensninger på blant annet kjøpesum. Du kan bare ta betalt opptil 500 kroner på denne måten.

Å gjennomføre en betaling med kort - kredittkort sådan - er såre enkelt. Du plugger kortleseren, en liten svart dings i plast, i dock-inngangen på en iPhone, iPad eller iPod touch. iZettle-appen åpnes automatisk når du setter i leseren. Appens brukergrensesnitt er pent og brukervennlig. Det er lett å skjønne hva man skal gjøre, og transaksjoner gjennomføres raskt og smidig.

Hvis du skal ta betalt for en vare eller tjeneste på iPhone, fyller du inn beløp i et kalkulatorlignende grensesnitt på skjermen. Du legger også inn beskrivelse og eventuelt bilde. Når det er gjort, trykker du på «Pay».

Kortet verifiseres så over nettet, og dersom alt er ok, kommer det opp et nytt skjermbilde hvor den som betaler må signere med sin underskrift. På iPhone snus skjermbildet over i horisontal posisjon i dette steget av prosessen. Når signaturen er ferdigskrevet, kommer det opp spørsmål om du vil sende en kvittering på e-post.

E-postkvitteringen består av en lenke, og ved å trykke på denne, vil man få opp en kvittering i nettleseren som viser informasjon som kjøpesum, signatur og bilde. Herfra kan man skrive ut kvitteringen eller til og med dele den på Facebook. Informasjon om selger vises også i kvitteringen, med brukerinfo samt en Google-kartvisning over hvor transaksjonen ble gjennomført.

Pengene overføres for øvrig til selgerens konto dagen etter at en transaksjon er gjennomført. Innen tre arbeidsdager vil de være inne på konto. Du trenger altså ikke vente i ukesvis på pengene, som ofte er tilfellet med fakturaer (eller trege venner).

Les også:

Neste iPhone og iPad blir lommebok

Ditt eget produktbibliotek

Som iZettle-selger har man tilgang til kontoinformasjon i både nettleseren og i de respektive appene. Her kan man få oversikt over salg, utbetalinger, kontoinnstillinger og produkter.

I webutgaven og i iPad-appen kan man opprette et produktbibliotek med forhåndsdefinerte varer. Dermed blir iZettle mer enn bare en vanlig kortbetalingsautomat, den kan også brukes som et slags kasseapparat. I iPad-appen er det mulig å legge til flere produkter i samme betaling, og til og med legge på rabatt. Alle gjennomførte transaksjoner kan for øvrig eksporteres til regnearkformat i webutgaven.

Både appen og kortleseren til iZettle er gratis. Du betaler altså ingenting for å komme i gang. Det eneste man må betale for er en fast transaksjonssum på 1,50 kroner + 2,75 prosent av kjøpesummen.

Så selv om det koster litt, og kanskje ikke er veldig lønnsomt for mange små betalinger, er det langt billigere enn å måtte gå til anskaffelse av en betalingsterminal for tusenvis av kroner du bare har behov for et par ganger i året.

Er det sikkert?

iZettle gjør det utrolig lett for hvem som helst å ta betalt for hva som helst, det være seg skyldte penger til en venn, cd-er på en konsert eller oppussing av kjøkken. Vi opplever løsningen som gjennomført og bra, og den ser like pen ut som den er enkel å bruke.

Men siden vi har med penger og bankkort å gjøre, er det sikkert en del som lurer på om iZettle er trygt å bruke. Vi snakker tross alt om en løsning hvor du ikke gjør stort annet enn å stikke inn kortet i leseren og skrive under på en mobilskjerm. Ved betaling trenger ikke kjøperen å taste inn noen pinkode, kun signere med fingertuppen.

Vi har hørt noen si at det føles litt utrygt å måtte oppgi data som personnummer og bankkonto, som vi jo er oppdratt til ikke å taste inn på internett.

Jacob de Geer forsikrer oss imidlertid at brukerne ikke har noe å bekymre seg over. Korthåndteringen er helt sikker og oppfyller alle mulige sikkerhetskrav. iZettle er godkjent av EMV - som står for Europay, Mastercard og Visa - og som er en global standard for brikkekortterminaler.

Kortleseren benytter seg som nevnt av brikketeknologi (altså chip), noe som den sikreste kortformen som brukes i dag, forteller han. Dette fordi det ikke er mulig å skimme brikkene. At pinkode-verifisering ikke brukes skyldes at mobile enheter ikke anses for å være sikre nok hva gjelder inntasting av slik informasjon ettersom de kan avlyttes og så videre. Bruk av chip og signatur går imidlertid for å være sikkert.

Alle transaksjoner skjer over nettet, og iZettle har et risikoteam som sitter og overvåker trafikk for å fange opp uvanlig eller mistenkelig aktivitet. Sensitive data blir ikke lagret på den mobile enheten og all datatrafikk er kryptert. En kortleser er dessuten knyttet opp med en bankkonto som må verifiseres, så om noen misbruker iZettle for å ta betalt med andres kort, vil pengene uansett kunne spores tilbake til tyven.

Kommer til flere plattformer

iZettle er i skrivende stund bare tilgjengelig for iPhone, iPad og iPod touch. Det er planer om å utvide til andre plattformer, deriblant Android i løpet av året, får Macworld.no opplyst.

iZettle for iOS kan lastes ned gratis fra App Store her. Krever iOS 4.0 eller senere installert. De 5000 første som laster ned appen og registrerer en iZettle-konto vil få tilsendt en kortleser gratis i posten.