Fri fra fløyelsfengselet

Fri fra fløyelsfengselet

KOMMENTAR: Obama og Iphone har en ting felles: Fløyelsmyk løgn.

- Du skulle ikke prøvd å koble telefonen til mikrobølgeovnen også, da?

Kommentaren kommer fra kjæresten min. Etter flere kvelder med tung mobilbruk. Jeg har koblet den til med tv-en, Nintendo Wii-kontrollere og radioer. Ikke hvitevarer, ennå.

Nei, det er selvfølgelig ikke min Iphone jeg snakker om. Jeg snakker om Nokias nye N900, med det åpne operativsystemet Maemo.

Fancy Ikea-møbler

Veien til N900 har vært lang.

Jeg har brukt Iphone i halvannet år. Først var det som å leve i en våt drøm. Alt fungerte, og det fungerte godt. Mulighetene så uendelige ut.

Det tok ikke lang tid før drømmen sprakk. For sannheten er at Iphone i virkeligheten gir deg svært få muligheter. Du kan ikke gjøre som du vil. Du kan gjøre som Apple vil. Heldigvis for Apple stemmer deres ønsker ofte godt overens sammen med kundenes.

Men ikke alltid med mine. Jeg vil behandle filer, overføre hva jeg vil hvordan jeg vil, kjøre flere programmer samtidig, installere de programmene jeg vil. Jeg vil ha frihet. Ikke et fengsel med fancy Ikea-møbler.

Og jeg er ikke alene.

Rusten androide

Oppstandelsen var derfor stor da Google lanserte sitt Android-operativsystem. De lovet en utviklervennlig og åpen plattform, som samtidig skulle være enkel i bruk.

Reklamekampanjen for HTCs nye Android-telefon Droid oppsummerer det hele godt. Kampanjen kommer med uttalelser som "iDon't allow open development" og "iDon't run simultaneous apps", før de oppsummerer "Everything iDon't, Droid does". Og de har rett.

I sommer fikk jeg prøve en HTC Magic; den første Android-telefonen på det norske markedet. Følelsen de første ukene var som med Iphone: Det fungerte utmerket, mulighetene så uendelige ut. Så skjedde det samme: Drømmen brast.

Nettleseren kunne i mine øyne ikke måle seg med Iphone sin. Heller ikke applikasjonene. Ingen multitouch. Brukergrensesnittet var på langt nær så strømlinjeformet og responsivt som Apple sitt. Jeg lengtet tilbake.

Hva har Iphone og Obama til felles? Les videre på neste side!

Mobilitet