Frir til Windows-brukere med Ipad Pro

DEN NYE PC-EN: Apple promoterer nye 9,7-tommers Ipad Pro som den nye PC-en for Windows-brukere. (Foto: Apple)

Frir til Windows-brukere med Ipad Pro

Med den nye 9,7-tommers Ipad Pro – lansert i den norske påskeuka – retter Apple skytset mot Windows-brukerne.

Norske ferietradisjoner er av og til på kollisjonskurs med internasjonale produktlanseringer. Apples lansering av en 9,7-tommers versjon av Ipad Pro mandagen etter palmesøndag var derfor en hendelse som ble litt overskygget av skiturer og peiskos her til lands.

– Fremtidens PC

Både under lanseringen i Apple-hovedkvarteret i California, tilgjengelig som videostrømmetjeneste verden over, og i PR-materiellet som ble lagt ut etterpå, kom Apple med dårlig skjulte hentydninger om at dette er fremtidens pc.

Les: Windows-brukere som ikke ønsker å gå over til Mac, bør i hvert fall ta en titt på nye Ipad Pro. Liten, lett, kraftig og fleksibel, en datamaskin for den nye arbeidshverdagen, der kreativitet og kommunikasjon er i fokus. Omtrent slik lyder Apples budskap i forbindelse med vårens Ipad Pro-lansering.

Eller for å si det som Apple gjør på sine norske nettsider: «Ipad Pro. Mer enn en PC. Bare mindre.»

Frieriet til PC-brukerne

Våre kolleger hos amerikanske Macworld har tatt en gjennomgang på hva sentrale teknologipublikasjoner har sagt og skrevet om den nye Ipad-en, og flere har tatt utgangspunkt nettopp i frieriet til PC-brukerne.

For eksempel skriver nettstedet Imore at selv om nye Ipad Pro kan fylle rollen som den beste Ipad til nå, kan den også gjøre tjeneste som en ultramobil produktivitetsmaskin med få kompromisser. Selv om man kanskje må ofre litt i skjerm- og tastaturstørrelse – Apple har lansert et nytt tastatur med Smart Connector-tilkobling – får man til gjengjeld en særdeles portabel løsning og et godt kamera med på kjøpet.

Britiske Independent skriver at nye Ipad er et ekstremt effektivt alternativ til bærbare PC-er, komplett med berøringsfølsom skjerm, i motsetning til Apples egne bærbare.

– Faktisk fungerer berøringsskjermen på Ipad Pro så bra i kombinasjon med tastaturet at det er vanskelig å se for seg at Apple ikke vil vurdere å lansere sin neste Macbook med berøringsfølsom skjerm, skriver Independent.

Publikasjonen viste for øvrig til utsagnet fra Apples globale markedsføringssjef Phil Schiller om at flertallet av dem som har kjøpt den store Ipad Pro som ble lansert i fjor høst, med 12,9-tommers skjerm, kom fra Windows-verdenen.

– Om ikke annet er det et vitnesbyrd om at Ipad Pro-serien består av svært kraftige maskiner som må tas på alvor, ifølge Independent.

Ars Technica skriver på sin side at for mange aktive, men litt mindre kravstore brukere kan Ipad Pro anbefales som erstatning for Windows-PC på grunn av kombinasjonen av kraftig maskinvare og programvare som er relativt enkel å bruke.

Gode, gammeldags Windows-PC-er er imidlertid uslåelige når det gjelder å kjøre klassisk PC-programvare, i tillegg til at det er så enkelt å koble til alt som bare krever en standard USB-tilkobling, fremholder publikasjonen.

Alle som bruker en eldre Ipad, bør for øvrig nå vurdere å oppgradere til Ipad Pro-familien, mener Ars Technicas anmelder.

Nettstedet Mashable kaller den nye 9,7-tommers Ipad Pro for den beste flaggskip-Ipad-en man kan kjøpe seg.

– Jeg vet ikke om den nye Ipad-modellen vil revitalisere Ipad-markedet, men med 9,7-tommers-utgaven av Ipad Pro har Apple definitivt gjort sitt beste. Det blir vanskelig å gå tilbake til Ipad Air 2 etter dette, skriver Mashable.

Nye Ipad Pro

Utvendig ser den nye Ipad Pro med 9,7-tommers skjerm omtrent ut som Ipad Air 2, som har vært i salg siden høsten 2014.

PRO-FAMILIEN: Ipad Pro fra i fjor høst, med 12,9-tommers skjerm, har fått en lillebror i form av 9,7-tommers Ipad Pro. (Foto: Apple)

Men teknisk er det mye nytt. For eksempel har skjermen det bredeste fargespekteret av alle Ipad-ene, til og med bredere enn på den første Ipad Pro fra i fjor høst, med 12,9-tommers skjerm.

Det er også den første Ipad-en med med Apple True Tone-skjermteknologi, der hvitbalansen tilpasser seg omgivelsene.

Penn-støtte

Enda viktigere mener seniorskribent hos amerikanske Macworld, Jason Snell, det er at den nye 9,7-tommers Ipad Pro støtter Apple Pencil. Pennen til å tegne og skrive på skjermen med er blitt veldig populær blant brukere av 12,9-tommers Ipad Pro. For en del brukere er imidlertid denne Ipad-modellen i største laget. Ifølge Apple-sjef Tim Cook er det 9,7-tommers-modellen av Ipad som alltid har solgt best – forut for 12,9-tommers-modellen var vel å merke Ipad mini det eneste alternativet. Men at også 9,7-tommers mainstream-modellen nå kan betjenes med penn, kan styrke Ipad-konseptet.

En annen viktig forbedring på 9,7-tommers Ipad Pro sammenlignet med Ipad Air 2 er at den har fått Apples Smart Connector-løsning, som gjør at man kan koble til eksternt tastatur med bare et magnet-klikk i stedet for å måtte fikle med Bluetooth-oppsettet. Smart Connector-kontaktene sørger også for strømforsyningen, så tastaturet kan konstrueres uten at man må avsette plass for batteri. Apple har lansert et såkalt Smart Keyboard-produkt for dette formålet.

Tastaturet vil koste 1.590 kroner for 9,7-tommers Ipad Pro, mot 1.790 kroner for 12,9-tommers Ipad Pro. Merk at det foreløpig bare fås med amerikansk-engelske taster.

Bedre kamera

Nye Ipad Pro har fått samme kameraløsning som Iphone 6s, det vil si med oppløsningen økt fra åtte til 12 megapiksler. Selfiekameraet i front er på fem megapiksler, mot bare 1,2 megapiksler på den store Ipad Pro. Dette innebærer imdlertid at hovedkameraet stikker litt ut fra chassiset, som det gjør på Iphone.

Den nye «lille» Ipad Pro har samme prosessorkraft som storebror, Apples 64-bits A9X- prosessor i kombinasjon med coprosessoren M9. Ifølge Apple skal A9X-prosessoren være 2,4 ganger raskere enn A7-prosessoren i Ipad Air 2, mens grafikken skal være 4,3 ganger raskere.

Skjermoppløsningen er 2048 x 1536 piksler, det samme som på Ipad Air 2.

Nye 9,7-tommers Ipad Pro har samme vekt og størrelse som Ipad Air 2, men det nye lydsystemet med fire høyttaler-utganger gjør trolig at en del tilbehør – deksler og slikt – ikke passer.

Prisene

Den rimeligste 9,7-tommers Ipad Pro koster 6.990 kroner. Da er lagringsplassen 32 GB.

Ønsker man samme konfigurasjon, men med plass for SIM-kort i tillegg til bare WiFi-kommunikasjon, øker prisen til 8.490 kroner.

Man kan også få de to versjonene med 128 og 256 GB lagringsplass.

Toppmodellen har en pris på 11.490 kroner. Alle prisene er inklusive mva.

Mobilitet