MILEPÆL: Administrerende direktør Hermant Mardia hevder at kontrakten med en betydelig smarttelefonprodusent er en milepæl for Idex. Det er patentene og teknologien som skal skaffe Idex ytterligere kontrakter i et marked med et stort potensial. I praks

MILEPÆL: Administrerende direktør Hermant Mardia hevder at kontrakten med en betydelig smarttelefonprodusent er en milepæl for Idex. Det er patentene og teknologien som skal skaffe Idex ytterligere kontrakter i et marked med et stort potensial. I praksis var det Apple som åpnet markedet med avleser i Iphone 5S.

Gjennomslag for fingeravtrykk

Idex har overbevist en av de betydningsfulle smarttelefonprodusentene.

Idex ASA har etter omfattende utprøving oppnådd en kontrakt med en ledende produsent av smarttelefoner. Det er deres Cardinal fingeravtrykkssensor som har overbevist.

For Idex har hatt få kontrakter å vise til, selv om de rimeligere fingeravlesningsalternativene har oppnådd kontrakter. Det er først og fremst hvor fingeren sveipes over leseren. Underleverandørene Cypress og World Wide Touch Technologies har inngått kontrakter.

I denne bransjen er det få som vedkjenner seg at de har plassert en ordre. Utfordringen til Idex og deres konkurrenter er at de må selge både til produsentene av smarttelefoner og autentiseringsprodusenter, i tillegg også til deres underleverandører.

Milepæl

-- Denne avtalen med en «nivå én-leverandør» er en betydelig milepel for Idex og for produktporteføljen vi har utviklet de seneste to årene. Kunden har valgt vår Cardinal, silisiumbaserte fingeravtrykksleser, på grunn av liten formfaktor og gunstig kombinasjon av pris/ytelse, sier Dr. Herman Mardia, administrerende direktør i Idex i en pressemelding.  

Idex har holdt på med å utvikle teknologi og oppnå patenter siden 1996. Selskapet har sitt opphav i patenter fra kapasitiv fingeravtrykksteknologi fra Sintef i Trondheim.

Kapasitiv teknologi omfatter evnen til avlese elektriske felt mellom fingeren og avleseren. Derfor er ett mulig marked dørlåser hvor klinken leser av fingeravtrykket og låser opp for alle med tilgangsrettigheter.

For markedet for autentisering de nærmeste ti årene anslås som enormt. Hensikten er å erstatte PIN-koden med noe mer spennende. Biometri er mer spennende. Samtidig skal det være enkelt. Fingeravtrykk er derfor et godt alternativ. Håndflate og iris er andre alternativer. En kombinasjon av flere biometriske teknologier er enda bedre som foreslått av norske PCU. Utfordringen er kommersialiseringen.

Enormt marked

Daværende administrerende direktør i svenske Fingerprint Cards, Johan Carlström, anslo allerede for to år siden at det i løpet av 2015 ville være flere hundre millioner brukere av smarttelefoner og nettbrett med innebygget fingeravtrykksleser.

Selv anslår Idex potensialet i 2020 til å være 49 milliarder enheter inkludert, smarttelefoner, betalingskort og tilkoblete enheter. Firmaet Research and Markets anslår 14,5 milliarder enheter fordelt på smarttelefoner og betalingskort. Acuity anslår en potensiell markedsverdi på 34,6 milliarder dollar.

Dell har inngått avtale med norske Next Biometrix om bruk av deres fingeravtrykksteknologi i neste års nettbrett og pc-er. Det er stort areal for fingeravtrykket i kombinasjon med matematiske algoritmer som skal gjøre Idex interessant.

Markedet ble først interessant da Apple lanserte fingeravtrykksleser i sin Iphone etter oppkjøpet av Authentic, en av de toneangivende produsentene. Etter en disputt endte Authentic og Idex med en avtale hvor de krysslisensierte hverandres patenter. Idex har dermed et forhold til Apple. Idex har også et forhold til svenske Precise Biometrix på fingeravtrykksalgoritmer.

Avlesning i glass

Og det er forbedring av kapasitiv avlesning av fingeravtrykk i glass Idex ønsker å overbevise smarttelefonprodusentene at de skal satse på. Dette har Idex demonstrert i en eldre modell av Samsung Galaxy smarttelefon. Apples første avleser hadde så lite areal og var dermed unøyaktig.

Større fingeravtrykksareal og dermed mer nøyaktighet til konkurransedyktige pris, er hva Idex håper skal overbevise flere store produsenter som vil bruke biometri som en del av sin autentiseringsløsning.

Alternativet til silisium er polymer, det vil si plast, enten for trykk eller sveiping.

-- Denne ordren understreker vår industriledende teknologi og produkter og er en referanse for andre potensielle ordrer. Vi er i diskusjoner med et antall potensielle kunder om våre trykksensorer i silisium og polymer, forklarer Hermant Mardia.

 

Mobilitet