Gps ser køer ved hjelp av mobilnettet

Gps ser køer ved hjelp av mobilnettet

TomTom har innledet et samarbeid med mobilselskapet Vodafone for å øke funksjonaliteten i sine gps-er.

Den nye ideen fra navigasjonsprodusenten TomTom er å bruke informasjon fra Vodafones mobilnett over hvor brukerne befinner seg. På den måten kan en gps regne ut hvor raskt biler i nærheten forflytter seg og varsle om eventuelle kødannelser.

LES OGSÅ: GPS på SIM-kortet

Vodafone vet sånn noenlunde posisjonen til alle aktiverte mobiltelefoner ved å triangulere (krysspeile) informasjon fra flere basestasjoner. Ut fra disse opplysningene kan man få en indikasjon om telefonene forflytter seg langs en hovedvei og eventuelt hvor raskt dette skjer.

Med denne løsningen er det ikke nødvendig å stille opp dedikert målerutstyr og kamera langs veiene og man kan på en effektiv måte hente ut trafikkinformasjon fra områder som normalt ikke har veidirektoratets oppmerksomhet.

Antall basestasjoner langs hovedveiene gjør også trianguleringsmetoden relativt presis.

TomTom og Vodafone planlegger å ta i bruk tjenesten i Nederland innen 2008 og i første omgang det er kun Vodafone-abonnenter som får tilgang på varslingen.

Trafikkinformasjonen sendes ut til navigasjonsenhetene via GPRS-nettverk, og brukerne er dermed nødt til å ha en gps fra TomTom som kan kobles til mobilen.

TomTom planlegger å lansere tjenesten i hele Europa, men de må først ha på plass en lignende avtale med flere mobiloperatører.

Lese mer om det nye tilbudet hos TomTom.

Mobilitet