Heftig debatt om Siri på iPhone 4S

Heftig debatt om Siri på iPhone 4S

Apples stemmestyring kan bli revolusjon - eller en flopp.

Med iPhone 4S introduserer Apple en ny funksjon i iOS kalt Siri - en personlig, stemmestyrt assistent.

Apple kjøpte Siri i fjor vår og har har siden jobbet med å integrere teknologien i iOS 5. Siri dukket først opp som en iPhone-applikasjon, men blir nå integrert i selve iPhone-operativsystemet. Kun på nye iPhone 4S riktignok, eldre iPhone-modeller har ikke hestekrefter nok for Siri.

Stemmestyring er hverken nytt eller revolusjonerende, og skepsisen er fremdeles stort blant mange - også etter gårsdagens Apple-lansering. Det er noe som ser kult ut på film, men i virkeligheten er det ikke spesielt praktisk, blir det hevdet.

Så hva er det Apple byr på med Siri, som mange andre har prøvd før uten å få til?

Kunstig intelligens

Ved bruk av teknologi for både stemmegjenkjenning og kunstig intelligens, kan Siri svare på spørsmål som "what's the weather today" eller "find me a well-rated Greek restaurant in Palo Alto" og samle sammen nødvendig informasjon for å kunne gi deg et svar.

Siri kan lese opp meldinger, søke på på internett eller gjøre oppslag med Wolfram Alpha, finne veibeskrivelser, opprette påminnelser, med mer. Siri tolker dine vaner og ønsker og personliggjør resultatene basert på dine preferanser. Mer enn bare stemmegjenkjenning, med andre ord.

Siri kan også svare på innkommende meldinger, og basert på svarene utføre videre handlinger. For eksempel kan du med spørsmålet "lunch on Friday?" først sjekke om du har ledig tid til en lunsj, deretter svare "reply ok" og til slutt la Siri automatisk legge avtalen inn i kalenderen din.

Du kan også få Siri til å sende tekstmeldinger, skrive en e-postmelding, oppdatere Facebook og poste bilder på Instagram.

Det nye stemmestyringssystemet fungerer over wlan og 3G-mobilnett. Du må altså ha en internettforbindelse for å kunne bruke funksjonen. Til å begynne med har Siri bare støtte for engelsk, tysk og fransk. Funksjonen befinner seg enn så lenge på det Apple kaller betastadiet, og til forskjell fra Googles bruk av ordet pleier det å bety at det faktisk dreier seg om en uferdig utgave. Med tiden vil det komme støtte for flere språk og tjenester.

Opprinnelig en app

Siri går for å være en videreutvikling av Voice Control-funksjonen som ble introdusert med iPhone 3GS i 2009. Siri ble opprinnelig utviklet i det amerikanske statlige prosjektet CALO (Cognitive Assistant that Learns and Organizes), som var finansiert av det amerikanske forsvaret.

Siris teknologi består av en form for resepsjonstjeneste, der brukeren sender talebeskjeder fra en iPhone til Siris servere. Disse oversetter tale til tekst, som serveren igjen fortolker som instrukser.

Tjenesten er utviklet for å gi brukeren tilgang til hoteller, restauranter, transport og underholdningstilbud. De av oss som har kredittkort i det øvre prissjiktet, eller kanskje til og med en personlig assistent, vil vite hva dette går ut på.

Siri benytter seg av stemmegjenkjenning fra et selskap kalt Nuance. Så mens Nuance-teknologien oversetter tale til tekst, prøver Siri å forstå hva teksten sier, og utfører så oppgaver i forhold til hva som blir spurt eller sagt.

Frem til i går var Siri en app gratis tilgjengelig på App Store. Nå er den som nevnt iPhone 4S-eksklusiv.

Gammel Apple-drøm

Siris teknologi går for å vært svært avansert, så sofistikert at det omtales som Artificial Intelligence, altså kunstig intelligens. Steve Jobs har uttalt at dette var grunnen til at Apple kjøpte Siri.

Stemmestyring på elektroniske duppedingser er ikke nytt, og Apple har selv jobbet med teknologien lenge. På slutten av 1980-tallet lagde Apple en serie med videoer kalt Knowledge Navigator som blant annet viste frem mulighetene med en personlig assistent-tjeneste basert på kunstig intelligens.

I videoen nedenfor fra 1987 viser Apple hvordan det hele kan fungere - i 2011. Tilfeldig? Vi får tro det.

Krever kraftig maskinvare

Det gjenstår å se hvordan Siri kommer til å bli mottatt av brukerne, men en som har store forhåpninger til teknologien er en av Siris grunnleggere, Norman Winarsky. Han er blitt intervjuet av det populære nettstedet 9to5Mac.

Norman Winarsky jobber ikke lenger med Siri, så han hevder selv å ikke vite hvor langt teknologien har kommet siden Apple kjøpte opp selskapet i april i fjor. Men han byr på en rekke interessante detaljer. Blant annet tror han at Siri var årsaken til at iPhone-lanseringen fant sted nå i oktober, i stedet for den sedvanlige sommerlanseringen.

- Kunstig intelligens krever mye datakraft. Siri-programvaren må mellomlagre data, trenger tilgang til store datamengder og stor båndbredde, og trenger en stor prosessor for å drive med tallknusingen, sier Winarsky til 9to5Mac.

Det neste store?

- At Apple nå mainstreamer kunstig intelligens i form av en virtuell personlig assistent, er en banebrytende hendelse. Jeg vil gå så langt som å si at det er noe som vil endre verden... Vi snakker om enda en teknologisk revolusjon. Et nytt paradigmeskifte innen databehandling, sier Winarsky.

De tre andre grunnleggerne av Siri jobber i dag hos Apple, men med andre prosjekter, ifølge 9to5Mac. En av dem er norskættede Dag Kittlaus, som for øvrig skriver på sin LinkedIn-profil at han jobber i Apple med "det neste store".

Nuance meldte for øvrig i går at deres stemmegjenkjenningsteknologi nå er tilgjengelig på åtte nye språk, deriblant norsk. Tilsammen støtter Nuance nå 17 ulike språk. At dette blir kjent samme dag som Apple lanserte Siri kan være tilfeldig, men bringer håp om at også vi nordmenn vil kunne bruke den nye personlige assistenten i svært nær fremtid.

Hvor banebrytende Siri blir gjenstår da altså å se. iPhone 4 lanseres i Norge den 28. oktober.

Les om:

Mobilitet