Her er Apples nye iPhone 4S

Her er Apples nye iPhone 4S

iPhone 4S ser ut som forgjengeren, men under panseret er det mye nytt. Norgeslansering i slutten av måneden.

Tirsdag kveld lanserte Apple som ventet sin nye iPhone.

Til tross for motstridende rykter kom det ingen iPhone 5. I stedet lanserte Apple iPhone 4S, kanskje til manges skuffelse.

Apples aksjekurs dalte under lanseringen, men dette er vanlig prosedyre, store nyheter eller ei, så det gjenstår å se hvordan lanseringen vil påvirke selskapet i det lange løp.

Norgeslansering 28. oktober.

iPhone 4S ser ut som forgjengeren (samme design og samme skjerm), men innvendig er det mye nytt. I tillegg til bedre maskinvare kommer et helt nytt system for stemmestyring kalt Siri.

Den nye Apple-telefon kommer i salg i USA den 14. oktober, mens nordmenn må vente to uker ekstra, til den 28. oktober.

iPhone 4S blir tilgjengelig i en svart og hvit modell, med lagringskapasiteter på 16 GB, 32 GB og 64 GB. Det er første gang iPhone leveres med 64 gigabyte lagringskapasitet.

Amerikanske priser er på henholdsvis 199 dollar, 299 dollar og 399 dollar med abonnement. Norske priser er foreløpig ikke kjent, men vi snakker trolig samme priser som for nåværende modeller.

S for "speed"

Blant nyhetene i iPhone 4S finner vi en en tokjernet A5-prosessor, den samme som vi finner i iPad 2. Ifølge Apple er prosessor-ytelsen dobbelt så rask som iPhone 4, mens grafikken sies å være opptil sju ganger så rask.

ytelsesforbedringene påvirker ikke batteritiden i telefonen, ifølge Apple. Du kan snakke i 8 timer over 3G og i 14 timer over 2G. Hva gjelder surfing holder batteriet i 9 timer over wlan og 6 timer over 3G-nettet. Du kan se video i 10 timer, og høre på musikk i 40 timer.

iPhone 4S har også et nytt trådløssystem som lar deg svitsje mellom antenner for bedre ringekvalitet. Hva gjelder overføringshastigheter er det HSDPA som gjelder, det gir med andre ord en raskere nedlastingshastighet enn før: 14,4 Mbps ned og 5,8 Mbps opp. Ifølge Apple beskriver konkurrentene denne hastigheten som 4G, men selskapet sier de ikke ønsker å gå inn i en debatt om hva som er 4G og ikke.

I tillegg støtter telefonen både GMS og CDMA, noe som gjør at den kan brukes i hele verden.

Kamera-forbedringer

Den nye iPhone-modellen har også et nytt og bedre kamera på 8 megapiksler. Bildeoppløsningen er på 3264 x 2448. Det er 60 prosent flere piksler enn i kameraet på iPhone 4, hevder Apple.

Kameraets nye bildesensor fanger opp 73 prosent mer lys enn forrige modell, og tar i tillegg bilder raskere enn før. Ellers finner vi også et Hybrid IR-filter for bedre fargenøyaktighet, ansiktsgjenkjenning og bedre hvitbalanse.

Kameraet i iPhone 4S kan ta opp video i 1080p (full-HD). Det har dessuten innebygd bildestabilisering og støyreduksjon. I tillegg kan iPhone 4S, som iPad 2, speile skjermen via AirPlay til en Apple TV.

Stemmestyring med Siri

Til slutt kommer iPhone 4S også med et nytt system for stemmestyring kalt Siri. Apple mener selv dette er den kuleste funksjonen i iPhone 4S. For systemet er eksklusivt for den nye telefonen, eiere av eldre iPhone-modeller må klare seg uten.

Men hva skal Siri brukes til? Siri beskrives som en intelligent assistent som hjelper deg å få ting gjort bare ved å spørre. For eksempel vil du kunne spørre Siri hvordan været er, og så viser Siri værvarselet. Du kan også spørre Siri hvem du er:

- Jeg er deres ydmyke personlige assistent, svarer Siri da.

Du kan få Siri til å lese opp notifikasjoner når du er ute og kjører, og du kan bruke Siri til å svare på tekstmeldinger. Siri fungerer også med Wolfram Alpha, slik at du kan slå opp hva som helst uten å måtte taste inn tekst selv.

Ifølge Apple kommer Siri innebygd i mange av deres apper. Systemet fungerer over både wlan og 3G-mobilnett. Til å begynne med kommer Siri bare til å ha støtte for engelsk, fransk og tysk. Tjenesten lanseres først i betaversjon, og med tiden vil Apple også legge til flere språk og tjenester.

Hva med billig-iPhone?

Apple lanserte ingen ny billigmodell av iPhone som flere rykter ville ha det til, men de vil fremdeles selge iPhone 3GS og iPhone 4, om enn til en nedsatt pris.

iPhone 3GS vil være tilgjengelig i en modell på 8 GB som vil være gratis med abonnement. iPhone 4 - også 8 GB - vil koste 99 dollar med abonnement. Norske priser er foreløpig ikke kjent.

Les om:

Mobilitet