Her er de første Firefox-mobilene

Her er de første Firefox-mobilene

I neste måned kommer to mobiler for utviklere med Mozillas nye Firefox OS.

Mozilla har lansert Keon og Peak, to smarttelefoner basert på den websentrerte mobilplattformen Firefox OS.

De første telefonene blir leveringsklare i februar. Det er kun snakk om såkalte developer previews, altså utviklerversjoner, som ikke vil være identisk til ferdige produkter for sluttbrukere. Disse er laget for at utviklere skal lære om det nye OS-et og lage apper for det.

Telefonene har blitt laget i samarbeid med den spanske operatøren Telefónica og Geeksphone.

Billige telefoner

Priser er foreløpig ikke kunngjort, men Firefox OS går for å være en billig konkurrent til Android. Telefónica hevdet i fjor at plattformen kunne levere en bedre opplevelse enn Android til en pris på rundt 100 dollar, drøye 500-lappen omregnet til norske kroner.

Spesifikasjonene Mozilla har oppgitt antyder også at prisen vil bli lav. Keon kommer med en prosessor på 1GHz, en 3,5-tommers berøringsskjerm og et 3-megapiksel kamera. Peak er kraftigere med en tokjernet 1,2GHz-prosessor, en 4,3-tommers skjerm og et 8-megapiksel kamera på baksiden og et 2-megapiksel kamera på forsiden.

Begge modeller har 4 GB med integrert lagring som kan utvides ved hjelp av mikro-sd-kort. De kobles opp mot nett ved hjelp av HSPA eller 802.11n, og har også GPS og en rekke sensorer.

Webbasert mobilplattform

Firefox OS er en av flere nye operativsystemer for smarttelefoner som baserer seg på hovedsaklig webteknologier. I tillegg til Mozillas plattform finner vi også RIMs BlackBerry 10, Canonicals Ubuntu for telefoner, Sailfish fra oppstartsfirmaet Jolla og Tizen, som backes av Samsung Electronics og Intel.

Ifølge danske Comon er Firefox OS er et Linux-basert operativsystem som kun består av en kjerne, noen drivere og webmotoren Gecko. Ideen med Firefox OS er at all brukertilgjengelig programvare som kjører på telefonen skal være webapper. I Firefox OS kan HTML5-apper få telefonen til å vibrere, gjøre en telefonsamtale eller sende en tekstmelding, skriver Mozilla i et blogginnlegg.

Med Keon og Peak ønsker Mozilla å vise utviklere hvor enkelt det er å lage en app basert på HTML5 for det nye operativsystemet. Utviklere kan lage en app for Firefox OS ved å gjøre noen små endringer til en eksisterende nettside, hevder selskapet.

For Mozilla vil det bli svært viktig å få utviklerne med på laget. Det faktum at Firefox OS allerede har støtte fra selskaper som Telefónica og ZTE gir det en sjanse, ifølge Neil Mawston, sjef for Strategy Analytics, skriver IDG News Service. ZTE er blant de første selskapene som vil bruke Firefox OS i sine smarttelefoner.

Prøv Firefox OS selv

Samtidig inviterer nå Mozilla utviklere til å delta på Firefox OS App Days, hvor det er mulighet for å lære om plattformen og få undervisning av Mozillas egne utviklere.

Dersom du ikke er utvikler, men ønsker å prøve ut Firefox OS, har du flere alternativer. Det enkleste er å laste ned Firefox Aurora Marketplace for Android-telefoner slik at du kan få en ide om hva du kan forvente deg av apper for operativsystemet. Appene er webbaserte og bør derfor fungere på en hvilken som helst moderne telefon.

Dersom du ønsker å prøve ut selve operativsystemet, kan du kjøre Firefox OS Simulator på din Windows-, Mac- eller Linux-maskin. Du kan også installere Firefox OS på din egen maskinvare.

Mobilitet