Her er dommen over iPhone 5

Her er dommen over iPhone 5

I dag kommer Apples nye iPhone til Norge. Dette mener anmelderne om nykommeren.

Det er drøyt to uker siden siden Apple presenterte nye iPhone 5, som skal forlenge selskapets enorme salgssuksess på markedet.

Apple har siden den første iPhone fra 2007 vært målestokken i smarttelefon-markedet. Derfor er forventningene også ekstra store når Apple lanserer en ny iPhone.

Det er både gode og dårlige ting å si om den nye iPhone 5 fra Apple. Generelt kan man si at Apple har valgt å forbedre og fornye både den indre og ytre designen, men at det ikke er snakk om noen revolusjon av iPhone.

I stedet jobber man videre med den oppskriften som millioner av forbrukere verden over har fått smaken på. Det gir god mening når man som Apple selger unna produktene på rekordtid. Faren er naturligvis at man lar konkurrentene få et teknologisk forsprang.

Den kanskje største konkurrenten til nye iPhone er Samsungs Galaxy SIII med Android, som for eksempel har en skjerm på hele 4,8 tommer og plass til mikroSD-kort, hvilket iPhone 5 ikke kan matche. En annen konkurrent er Nokias Lumia 920, som i motsetning til iPhone kan by på trådløs oppladning.

Men Apples styrke har alltid vært helhetsinntrykket. Selv om andre produkter kan være lengre fremme på forskjellige punkter, skal iPhone levere den beste, samlede opplevelsen for brukeren, lyder Apples strategi. Er det tilfellet med iPhone 5?

Dette mener de

Apples iPhone 5 kommer i salg i Norge i morgen, fredag 28. september. Flere medier har hatt mulighet til å teste produktet og felle sine respektive dommer over den nye iPhone. Hos The Verge er anmelderen svært begeistret for det Apple har gjort, og skriver blant annet at batteriet er bedre enn i iPhone 4S - selv om iPhone 5 er både tynnere og lettere.

- iPhone 5 er uten tvil den beste iPhone-en som noensinne er laget, og for massemarkedet er det den beste smarttelefonen. Punktum.

På den negative siden påpeker The Verge at Apples nye karttjeneste ikke er så god som Google Maps, at man ikke utnytter den større skjermen i programvaren og at iOS-operativsystemet kanskje også snart trenger en grunnleggende fornyelse.

iOS trenger fornyelse

Engadget er også klar med sin dom over iPhone 5.

- iPhone 5 er en signifikant forbedring i forhold til iPhone 4S på nesten alle områder, og på de områdene hvor det ikke er oppgradert - kamera, lagring - kan man argumentere sterkt for at iPhone 4S allerede var i forkant, lyder det fra Engadget.

Også her påpeker man at iOS, tross oppdateringen til versjon 6, begynner å føles en smule gammelt.

- Men iPhone 5 skinner absolutt fremdeles. Velg ditt benchmark-område og du vil se at Apples tynne våpen ligger i eller nær toppen ... For den iOS-trofaste er det en no-brainer-oppgradering.

TechRadar er også klar med sin vurdering av iPhone 5 og skriver at formfaktor og design fremdeles er av høyeste standard. Samtidig påpeker TechRadar også iOS-begrensningene og at iPhone 5 eksempelvis ikke har NFC.

Trøbbel med ny tilkobling

Walt Mossberg fra The Wall Street Journal skriver følgende om iPhone 5:

- Apple har tatt et allerede fantastisk produkt og gjort det enda bedre. Forbrukere som foretrekker kjempeskjermer eller bestemte funksjoner har rikelig med andre valgmuligheter, men iPhone 5 er et fremragende valg.

På den negative siden trekker han frem den nye Lightning-tilkoblingen, som gjør man ikke uten videre kan koble den nye telefonen til sin gamle dokking-høyttaler.

Hos Cnet gir man iPhone 5 karakteren fire ut av fem mulige. På den negative siden fremheves den nye tilkoblingen, manglende NFC og at skjermen ikke er så stor som på mange Android-produkter. Likevel er Cnet ikke i tvil:

- iPhone 5 gjenopbygger iPhone-en med en rekke nye funksjoner og design og tar hånd om tidligere mangler. Det er absolutt den beste iPhone til dato, og den sikrer lett sin plassering blant de beste smarttelefonene.

Jason Snell, redaktør i Macworld USA, skriver i sin anmeldelse at iPhone 5 tar neste steg i smarttelefon-evolusjonen.

- Er det noen overraskelse over at den nye modellen ikke gjenoppfinner iPhone på en helt ny måte? Nei, det er fortsatt en iPhone slik vi kjenner den, en evolusjon av tidligere modeller - men den tilbyr store forbedringer på nesten alle fronter.

Blant det mest oppsiktsvekkende er den nye, slanke designen, ifølge Snell. Telefonen er så lett at den føles ut som en filmrekvisitt, om enn svært solid. Den kjappe ytelsen er også et pluss.

På minussiden nevner også han den nye Lightning-porten og kompatibilitet med gammelt tilbehør samt det at noen funksjoner begrenses av teleoperatørene (eksempelvis LTE).

Vi kommer naturligvis også med vår egen dom over iPhone 5 når vi får den inn til test.

Les om:

Mobilitet