Her er Motorolas nye flaggskip

Her er Motorolas nye flaggskip

For første gang har Google utviklet en Android-telefon. Moto X skal aktiveres med et flikk.

Google har til nå latt andre lage referansemodeller med sitt navn. Moto X er fullt ut deres egen design og produksjon.

Riktignok er det mobildivisjonen til Motorola som har designet og produsert denne modellen. Google kjøpte mobilveteranen i fjor. Torsdag kveld kom første modell designet under Google-paraplyen.

Liten normalskjerm

Heldigvis har Google valgt å gjøre noen spennende grep med nyheten istedenfor å lage nok en smarttelefon med 4,7 tommers skjerm, som virker som gjeldende minstekrav for alle smartmobiler som vil bli tatt seriøst i dag.

Denne 4,7 tommeren er en HD-Amoled-skjerm med 1280x720-oppløsning. Telefonen skal være så tynn og skjermen tilpasset slik at full enhåndskontroll skal være mulig uten spesielt store hender. Pikseltettheten er 316 per tomme, som er godt akseptabelt. Glasset er Gorilla Glass-typen.

En funksjon er at den automatisk gjenkjenner bruksmiljøet, slik at innstillinger beregnet for bilkjøring automatisk aktiveres i bil, eller at høyere ringelyd aktiveres om den er i en lomme. Som vanlige mobiltelefoner er laget for, kan man snakke til denne. Den personlige assistenten her trenger ikke aktiveres av en knapp for eieren, du legger inn en stemmeprofil som er din egen og det skal være nok til at PA-en går i gang. Og ekstrainformasjon som klokke eller meldingsmottak kan vise status uten innlogging eller knappebruk av brukeren.

Kamerakiller?

Det innebygde 10 megapikselkameraet skal kunne aktiveres rett ut av lomma med en håndbevegelse «som om man skrur i en skrue med en skrutrekker». Utløseren er fingeren som trykker på skjermen – og den skarpstiller ikke nødvendigvis der du trykker. Men det kan settes opp. Kameraet støtter serieopptak, zooming med fingersveip og har innebygde funksjoner som HDR.

Tiden fra du tar fram telefonen til den er skuddklar skal være ned mot to sekunder. Dermed går Google etter funksjonaliteten som de beste mobilkameraene fra Sony og Nokia har.

Tilpassing av utseende er populært både hos eiere og forhandlere av mobiltelefoner. Google skal tilby muligheten for å skreddersy ikke bare chassiset til mobilen rett fra fabrikken, men også muligheten til å velge stemmetype og aksent til PA-en. Du kan også legge inn en egenkomponert tekst.

Kombinasjonene av farger og tekst som er mulige skal være temmelig kreative. Eller krevende, alt ettersom. Det er to synlige knapper, og automatisering skal gjøre telefonen superenkel å bruke uten at flere knapper er nødvendige.

Ny maskinvare, gammel Android

Snodig nok er det ikke nyeste 4.3-versjon av Android som kjører i enheten. Google har valgt en 4.2.2-versjon i stedet.

Enheten veier 130 gram, og skal ha en kurvet bakside tilpasset handflaten til de fleste brukerne. Innmaten er ellers en Qualcomm Snapdragon S4 Pro med 2 gigabyte internminne. I tillegg er det to egendesignete prosessorer fra Google. Den ene skal ta seg av språk og talekontrollprosessering. Den andre kontrollerer alle sensorene som telefonen er fylt opp med. De siste to av de åtte prosessorkjernene i Motorola X8-designet er for grafikken.

Telefonen kommer i to lagringsutgaver, en med 16 gigabyte og en med 32 gigabyte internlager. I tillegg får kundene 50 gigabyte med internettlagring gjennom Google Drive. Det er ikke støtte for minnekort i tillegg.

Prisene skal starte på 199 dollar med to års bindingstid. Google har varslet at prisingen skal være aggressiv, men det gjenstår å se hvilken praktisk effekt det har.

I første omgang kommer telefonen til de Nord-amerikanske markedene først nå i august, og så kommer de store markedene i Europa og Asia ut over høsten. Norsk tilgjengelighet er ikke annonsert.

Her kan du se en video fra Techhives første lille kikk på telefonen:

Les om:

Mobilitet