INTEGRERT: Apple Watch er tett integrert med Iphone og er Iphone-ens forlengede arm – på armen. (Foto: Toralv Østvang)

Hjelp, jeg har fått Apple Watch!

Endelig er Apple Watch kommet til Norge. Nå gjelder det å finne ut hva man skal bruke det nye armbåndsuret til.

Testeksemplaret er i boks. Eller mer korrekt på plass på armen. En sort skjerm – når den ikke viser noe innhold – mot en rød rem som matcher det røde etuiet som jeg har valgt på min Iphone. Et stilig par, Iphone-en og Apple Watch-en. (Det er naturligvis mange andre farger å velge blant for dem som ikke vil se ut som røde signallys.)

Ting tar tid

De første dagenes hovederfaring er først og fremst at det tar tid å konfigurere og tilpasse en Apple Watch til ens ønsker og behov. Det er mange slags meldingstjenester og varslinger man får tilgang til, og man finner fort ut at det er grenser for hvor mye man ønsker å varsles om.

Sekunder, minutter og timer

Fra pressemøtet hos Apple tok jeg med meg et viktig budskap: – Apple Watch er ikke ment for langvarig betjening eller arbeid. Den er myntet på oppgaver som kan gjøres unna på noen sekunder. Trenger du å bruke flere minutter, er det bedre å svitsje til Iphone. Og hvis du må jobbe enda lenger, kanskje flere timer, er det nettbrett eller helst en Mac som gjelder.

Med andre ord – Apple Watch (og tilsvarende enheter fra andre produsenter) skal du bare kaste et kjapt blikk på. Betjeningen skal være begrenset til et lite trykk eller en liten sveip eller to om gangen.

Jeg har da også forlengst erfart at det ikke er noe behagelig å sitte med armen i Apple Watch-arbeidsmodus særlig lenge.

Epost-oversikt

Jeg er en storforbruker av epost, mest på grunn av jobben. De lange listene med ulest epost som dukker opp hver gang jeg skrur på pc-en eller Mac-en, kan være deprimerende.

Derfor synes jeg det er kjekt å få et pling og et lite tapp i håndleddet hver gang det tikker inn en ny epostmelding. Selv om jeg leser svært få av epostmeldingene på Apple Watch-skjermen, har jeg en viss oversikt over hva som er kommet inn siden sist jeg var innom epostlisten, og jeg er allerede forberedt hvis det er noe presserende som er kommet.

Apple Watch hjelper meg altså til å redusere epoststresset. Og jeg har ikke opplevd at den har bidratt til å øke stresset ved stadig å vise meg nye epostoverskrifter. Passer det ikke å titte der og da, er det bare å la være.

Finn mobiltelefonen kjapt

Det siste kvartalet vi hadde fasttelefon hjemme, noe som kostet oss 500 kroner i fast kvartalsavgift, var det bare registrert fem oppringninger fra fasttelefonen vår – og ingen mottatte samtaler. Alle fem var forsøk på å få mobiler i huset til å ringe slik at vi kunne finne dem igjen. Det var ganske dyre leteaksjoner.

Med Apple Watch er det gratis å finne igjen mobilen. Et kjapt sveip oppover på Apple Watch-skjermen åpner et sett av oversiktsskjermbilder som blant annet viser tilkoblingsstatus, dagens trimresultat, puls, batterinivå og mer til. På tilkoblingsstatus-skjermen er det bare å legge fingeren over Iphone-symbolet, så pinger den mobilen. Hvis mobilen ikke er slått av, da.

På nattbordet

Å bruke Apple Watch som vekkerklokke er mer praktisk enn å bruke Iphone-en som vekkerklokke, slik jeg har gjort i mange år.

VEKKERKLOKKE: Apple Watch er en bedre vekkerklokke enn Iphone. (Foto: Toralv Østvang)

Det er enklere å se hvor mye klokka er blitt – kjekt hvis man ligger søvnløs. Mobilen må man som regel ta opp fra nattbordet , skru på og snu mot fjeset for å sjekke klokka. Når man bruker Apple Watch som vekkerur, sørger man for å legge den på siden med skjermen mot seg, med den digitale kronen – innstillingshjulet – vendt oppover og med magnetladeren tilkoblet på baksiden. Da er det nok med en bitteliten berøring på skjermen, så ser man tidsangivelsen i en diskret visning som neppe vekker eventuelle andre i soverommet.

Når alarmen går, er det bare å trykke lett på den digitale kronen for å aktivere slumrefunksjonen eller på betjeningsknappen for å slå av alarmen.

Alarmfunksjonen på Apple Watch er i prinsippet helt separat fra alarmen på Iphone-en, og alarmoppsettene er uavhengige av hverandre. Alarmene du har satt på Iphone, gjenspeiles ikke i alarmlisten på Apple Watch.

Enhetene samarbeider likevel. Hvis Iphone-alarmen utløses mens Apple Watch ligger ved siden av, trenger du bare å slå den av på mobilen – du slipper å slå den av to steder. Men hvis du allerede har klokka på armen, vil alarmen utløses i klokka. Og når du så trykker på slumreknappen eller av-knappen på Apple Watch, slumres eller slås alarmen av også på Iphone-en.

Som på mange andre områder er det den tette integrasjonen mellom Iphone og Apple Watch som gjør klokka så spennende.

Dette var førsteinntrykket

Førsteinntrykket av Apple Watch var kanskje litt frustrerende. Det tar tid å finne frem blant de små app-symbolene på den lille skjermen, og det tar enda mer tid å finne ut hvilke apper man tror man ønsker å bruke over tid. For en gammel pc/Mac-bruker krever brukergrensesnittet en del tilvenning, selv om jeg allerede merker at noen av triksene begynner å sitte inne.

APPENE: Det tar litt tid å vende seg til de bittesmå app-ikonene på Apple Watch-skjermen, men det fungerer greit etter hvert.(Foto: Toralv Østvang)

Jeg har i praksis bare brukt Apple Watch litt mer enn gjennom en helg, så vi får komme tilbake med en grundigere vurdering senere – ikke minst etter at jeg har fått prøve flere produktivitetsapper og jobbrelaterte apper. Helse- og trimfunksjonene er noe av det mest sentrale og noe vi ikke har fått evaluert skikkelig ennå.

Uansett ser det ut som et spennende produkt som det skal bli moro å lære å kjenne.

Dyr moro

Det er imidlertid ganske dyr moro.

Rimeligste modell er Watch Sport med lett aluminiumshus til 3.790 kroner med 38 mm urkasse og 4.390 kroner med 42 mm urkasse.

Ett trinn opp finner man Watch med urkasse av rustfritt stål. 38 mm-modellen koster 6190 kroner, mens 42 mm-modellen koster 6.790 kroner – dette er modellen vi nå har til test.

Watch Edition-modellene er luksussmykkene i 18 karat gult gull eller rosegull med en startpris på 105.000 kroner. Vi regner ikke med å få inn noen av disse til test – og strengt tatt vil vel helst slippe også.