- Ikke gå til sengs med Iphone

- Ikke gå til sengs med Iphone

Populær app anbefaler at telefonen lades under lakenet mens du sover.

Iphone-applikasjonen Sleep cycle alarm clock skal overvåke deg mens du drømmer søtt. Ifølge det svenske programvareselskapet Lexware Labs finner applikasjonen ut om du er våken, drømmer eller i dyp søvn - alt visstnok ved hjelp av bevegelsessensoren i løpet av natten.

Men for at den skal virke må mobilen ligge tett innpå der du sover. Leverandøren anbefaler faktisk at du legger mobilen på madrassen og under lakenet - og at du i tillegg lader telefonen når applikasjonen er i bruk i løpet av natten. Overvåkingen holder nemlig mobilen i gang og bruker dermed strøm.

Informasjonssjef Sturle Hagen i Norsk brannvernforening er svært betenkt. Han ville ikke gått til sengs med mobilen på lading.

- Jeg ville ikke lagt mobilen på lading under lakenet ved siden av meg i sengen. Synes rett og slett dette ikke høres så veldig smart ut, sier han.

Han sier at Brannvernforeningens generelle råd er å være forsiktig med bruk av produkter som krever spenning uten tilsyn.

- Ikke noe problem

Hos Lexware Labs i Gøteborg kan Maciek Drejak, som har utviklet applikasjonen og som er deleier i selskapet, fortelle at så lenge man ikke legger telefonen under madrassen bør det ikke være noe problem.

- Vi har testet dette, og blir Iphonen for varm, vil den automatisk slå seg av. Legger du den bare under lakenet vil heller ikke telefonen bli for varm, sier Drejak og legger til:

- Vi følger dessuten Apples anbefalinger når vi utvikler applikasjoner og det er ingen dokumentert brannfare med telefonen - uansett hvor du legger den.

Liten fare

Brannvernforeningens råd er imidlertid basert på føre-var-prinsippet. Selv om alle elektriske apparater i prinsippet kan føre til brann, ved feil og uheldige omstendigheter, finnes det lite dokumentasjon på mobiltelefoner som starter branner.

- Det er ingen grunn til å gå ut med en advarsel. Men vår oppgave er å oppfordre til å være forsiktige, sier Hagen.

Jack Frostad som er informasjonsdirektør i If Skadeforsikring mener også at mobiltelefoner bør lades mens man er i våken tilstand. Men at heller ikke de har eksempler på branner som starter i mobilen.

- Skulle imidlertid en mobil begynne å brenne, utgis svært stygge gasser, sier Frostad og legger til:

- Så lenge dette er godkjente ting er det ikke grunnlag for noen advarsler. Når det er sagt, vil jeg minne om at 40 prosent av alle branner har en elektrisk årsak, så vår anbefaling er alltid å være forsiktig.

Les om:

Mobilitet