Ingen Iphone til Kina

Ingen Iphone til Kina

Grådige Apple kan gå glipp av 363 millioner potensielle kunder.

Kina dropper Iphone. Apple måtte reise hjem uten resultat etter at forhandlingene med Kinas mektige mobilselskap China Mobile brøt sammen. Kineserne mener at Apple er for grådig.

At forhandlingene er satt på vent kan få alvorlige konsekvenser for Apples planer for å sende iPhone ut på det kinesiske markedet. Kina er verdens største mobilmarked.

De to selskapene har ellers forhandlet om en avtale siden november. China Mobile ønsker ikke at kommentere hvorfor samtalene er 'midlertidig stoppet', eller når de eventuelt tas opp igjen, skriver Financial Times.

Kan ikke akseptere

Ifølge kinesiske aviser som siterer direktør Gao Nianshu, skyldes sammenbruddet i forhandlingene mest at China Mobile mener Apples ønske å kontrollere hele verdikjeden. Dette er går for langt for kineserne.

Apple ønsker opp til 30 prosent av omsetningen på det kinesiske salget av iPhone.

"Selvfølgelig kan vi ikke akseptere det," skal Gao Nianshu ifølge Financial Times ha sagt på et seminar for kinesiske studenter.

Han benekter derimot å bekrefte disse sitatene da avisen kontaktet han, og påpeker de ble sagt på et 'privat seminar'. Han sier til avisen, at kontakten med Apple fortsetter.

Apple ønsker å holde fast på salgsmodellen sin også på det kinesiske markedet, hvor selskapet knytter til seg store mobiloperatører som får alenerett på salg av Iphone. I de store europeiske landene betaler selskaper som T-Mobile, Orange og O2 rundt 10 prosent av deres iPhone-omsetning, inklusiv samtaler og dataoverføring, til Apple.

China Mobile har 363 millioner mobilabonnenter.

Les om:

Mobilitet