Ingen pangstart for Windows Phone 7

Ingen pangstart for Windows Phone 7

Ikke som Iphone eller Android, men innfrir Microsofts forventninger.

Salget av smarttelefoner som kjører Microsofts operativsystem Windows Phone 7 (WP7) har nå passert 1,5 millioner siden lanseringen i oktober.

Dette skal være helt i samsvar med Microsofts forventninger, som ifølge selskapets toppsjef Achim Berg har vært realistiske hele veien.

- Salget går gradvis bedre, og svarer til forventningene våre; særlig når man sammenligner med andre nye plattformer, uttaler han på selskapets nettsider.

Ny frisk

Det har vært knyttet stor spenning til Microsofts nysatsing på smarttelefoner, etter at selskapet lenge har slitt med å få innpass på mobilmarkedet. Tidligere har programvareprodusenten prøvd og feilet med mobile enheter, som telefonen Kin som selskapet så seg nødt til å oppgi i etter kun to måneder på grunn av dårlige salgstall.

- Vi begynte på ny frisk med WP7, og det er en annerledes telefontype. Suksessen vil måles på lang sikt heller enn på kort, men tallene våre svarer til hvordan andre førstegenerasjons plattformer har gjort det, forteller Berg.

Bedre enn Kin

Salgstallene må likevel tas med en liten klype salt. De baserer seg nemlig på salget direkte fra mobilprodusentene, som ofte selger videre til forhandlere heller enn til de endelige forbrukerne.

Jack Gold ved analyseselskapet J. Gold Associates anslår dermed at bare 1,2 millioner WP7-telefoner nå befinner seg i private hender.

- Jeg vil ikke kalle disse tallene dårlige, men de er ikke i samme kategori som en Android- eller Iphonelansering, sier han til Computerworlds nyhetstjeneste.

- Microsoft gjør det likevel definitivt bedre enn de gjorde med Kin.

Tøff konkurranse

Konkurransen fra Apple og Android, som fra før av har et godt fotfeste i markedet, har også vært en stor utfordring for Microsoft. Og sammenlignet med disse er ikke Microsofts tall så gode. Det ble for eksempel solgt 14,1 millioner Iphones i tredje kvartal i år, mens Googles Android skryter av å selge 300.000 mobiler hver eneste dag.

Microsofts Achim Berg innrømmer også at selskapet har en lang vei å gå.

- Vi har tøff konkurranse. Vi er med i et kappløp, og vi har tenkt å være med lenge, forteller han.

Synlig aktør

Analytiker Ramon Llamas ved IDC mener salgstallene er underordnet det at Microsoft nå er synlige som en seriøs aktør på smarttelefonmarkedet.

- Du kan ikke dømme et produkt på lanseringen, sier han til Computerworlds nyhetstjeneste.

- Er det millioner av WP7-brukere? Nei, men WP7 er med i beregningene. Det er det selskapet har ønsket, mener Llamas.

Mobilitet